Die Zersetzung des Ichs. Darstellung der Alzheimer-Krankheit in Martin Suters Small World, Arno Geigers Der Alte König in Seinem Exil, Sevda Sarıkayas Anılar Silinirken und Müge İplikçis Kül ve Yel
Benlik olgusunun yitimi. Alzheimer hastalığı'nın Martin Suter'in Small World, Arno Geiger'in Der Alte König in Seinem Exil, Sevda Sarıkaya'nın Anılar Silinirken ve Müge İplikçi'nin Kül ve Yel romanlarında konu edilmesi
- Tez No: 592852
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSEL KAYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, edebiyat uyarlaması, Hermeneutik Metodu, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, benlik olgusu, benlik yitimi, Çağdaş Alman Edebiyatı, Çağdaş Türk Edebiyatı, Alzheimer hastası, Alzheimer hasta bakımı, Alzheimer diseases, literary adaptation, Hermeneutics, Comparative Literature, self-conception, loss of self-conception, Contemporary German Literature, Contemporary Turkish Literature, Alzheimer's patient, Alzheimer's patient care
- Yıl: 2019
- Dil: Almanca
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu tezin temel amacı Alzheimer hastalığının benlik olgusuna nasıl etki ettiğini incelemektir. Benlik duygusu her bir birey için vazgeçilmez bir unsurdur. Bu temel olgu üzerinden insan kendi iç dünyası ve çevresi ile iletişime girmektedir. Alzheimer hastalığında ise benlik kaybı hem bireyin kendisini hem de çevresine olan ilişkisini ciddi anlamda sarsmaktadır. Genel anlamda hastalık motifinin edebi eserlerle ilişkilendirilmesi toplumsal konulara yönelik olsa da, hasta doktor ilişkilerine ve tıbbi ifade biçiminin edebi dille anlaşılır hale getirilmesi de hedeflenmiştir. Demans'ın bir türü olan Alzheimer hastalığı, edebi eserlerde yerini gitgide alan bir ana motif olmaktadır. İnsana özgü becerilerin kaybı ve ortaya çıkan belirtiler nedeniyle ölüme sebep olan hastalık, insan hayatını bu denli etkilemesi açısından, edebi metinlerde yerini almaya başlamıştır. Buna istinaden bu çalışmada Alzheimer motifinin kullanıldığı Martin Suter'in Small World, Arno Geiger'in Der alte König in seinem Exil, Sevda Sarıkaya'nın Anılar Silinirken ve Müge İplikçi'nin Kül ve Yel isimli edebi eserleri incelenmiştir. Araştırma metodu olarak hermeneutik tekniği seçilirken, yapıtlar karşılaştırma yöntemi ile analiz edilmiştir. Böylelikle başkarakterlerin Alzheimer hastalığı sonucunda benlik olgusu kaybına nasıl uğradıkları saptanmıştır. Eserlerde hastalığın süreci ve başkarakterlerin yanı sıra bunların çevresindeki figürleri nasıl etkilediği bir anlatıcı aracılığı ile okura aktarılırken, eserler türlerine göre değişen anlatım biçimiyle de okurun karşısına çıkıyor. Yapıtların bir benzer yönü karakterlerin içinde bulundukları durumların farkında olmamalarıdır. Seçilen eserler Alzheimer hastalığının sürecini, hastanın üzerindeki etkilerini ve hasta bakımını gösteren yapıtlar olarak örnek teşkil ettiklerinden dolayı, bu çalışmanın analiz unsurları olarak ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main goal of this investigation is to analyse effects of Alzheimer's disease on the individuality. The sense of individuality is an indispensable element for each individual. The human communicates with his inner world and environment through this basic phenomenon. Upon Alzheimer, the loss of individuality harms the individual and its relationship to its environment. In general terms the motif“disease”in literary works is associated with social issues. Addtionally, literary language aims to clarify the doctor-patient-relationship and medical terms. The Alzheimer's disease, which is a type of dementia, is a main motif taking its place in novels. The loss of human skills and disease specific effects causing death lead to disastrous influences on people's life. For that reason, it comes increasingly into literary focus. Here, the following literary works in which the motif Alzheimer occurs have been analysed: Martin Suter's Small World, Arno Geiger's Der Alte König in Seinem Exil, Sevda Sarıkaya's Anılar Silinirken and Müge İplikçi's Kül ve Yel. Both the hermeneutic and the comparative method have been used. The protagonists suffer from the loss of individuality as a result of Alzheimer's disease. In the novels, the disease progress and influence on the main character and the figures around them are presented to the reader through a narrator with genre-specific varrying narrative styles. In all of these works, the protagonists are not aware of their illness. Selected works exemplary show the disease process, its effects on the patient and patient care and provide the basis for this study.