Kanatlı işletmelerinde çalışan bireylerin algıladıkları sosyal destek ve yaşam tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social support and life satisfaction of individuals working at poultry enterprises
- Tez No: 592957
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ KAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Yaşam Tatmini, Kanatlı İşletme Çalışanları, Perceived Social Support, Life Satisfaction, Poultry Workers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı kanatlı işletmelerinde çalışan bireylerin algıladıkları sosyal destek ve yaşam tatmini arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ilgili kısmında kanatlı işletme çalışanlarının algıladıkları sosyal destek ve yaşam tatmini arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve algılanan sosyal destek ile yaşam tatmini değişkenlerinin katılımcıların sosyo demografik değişkenlere göre yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, sahip oldukları çocuk sayısı, sektörde çalışma süresi, haftalık çalışma süresi, aylık gelir, işletme sahibi ya da çalışan olmaları durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Çalışma Bolu (Gerede, Dörtdivan, Yeniçağa) ilçelerinde bulunan kanatlı işletmelerinde çalışan bireylerin algıladıkları sosyal destek ve yaşam tatmini arasında ilişkinin incelenmesi ve bu değişkenlerin bazı sosyo demografik değişkenlere göre ölçülmesi bakımından literatüre kazandırılmıştır. Ayrıca kanatlı işletme çalışanlarının algıladıkları sosyal destek ve yaşam tatmini düzeylerini artıracak tedbirler önermek suretiyle kanatlı işletme çalışanlarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Çalışmada Bolu (Gerede, Dörtdivan, Yeniçağa) ilçelerinde bulunan kanatlı işletmelerinde 268 çalışan bireyle birebir görüşülerek Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve kanatlı işletmelerinde çalışan bireylerin sosyo-demografik özelliklerine ait kişisel bilgi formundan oluşan toplam üç anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kanatlı işletme çalışanlarının yaşam tatmini düzeyleri ile algıladıkları sosyal destek ve algıladıkları sosyal desteğin alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan kanatlı işletme çalışanlarının algıladıkları sosyal destek düzeyleri ile cinsiyet, eğitim, sahip olunan çocuk sayısı, kanatlı işletmelerinde çalışma süresi, haftalık çalışma süresi, ailenin aylık gelir düzeyi ve çalışma türü sosyo demografik değişkenlerine göre farklılık göstermektedir. Araştırmaya katılan kanatlı işletme çalışanlarının yaşam tatmini düzeyleri ile cinsiyet, yaş, eğitim, sahip olunan çocuk sayısı, kanatlı işletmelerinde çalışma süresi, iş hayatındaki çalışma süresi, ailenin aylık gelir düzeyi, çalışma durumu, çalışma türü ve çekirdek aile dışında evde yaşayan sayısı sosyo demografik değişkenlerine göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between perceived social support and life satisfaction of individuals working in poultry enterprises. In the the study, the relationship between perceived social support and life satisfaction of poultry workers was evaluated and it was examined whether the perceived social support and life satisfaction variables differ according to the socio-demographic variables of the participants according to age, gender, marital status, educational status, number of children, working hours in the sector, weekly working hours, monthly income, whether they are business owners or employees. The study has been introduced to the literature with respect to examine the relationship between perceived social support and life satisfaction of individuals working in poultry enterprises in Bolu (Gerede, Dörtdivan, Yeniçağa) districts and to measure these variables according to some socio-demographic variables.In addition, it is believed that poultry workers will contribute to poultry workers by offering measures to increase their perceived social support and life satisfaction levels. In this study 268 individuals working in poultry farms in Bolu (Gerede, Dörtdivan, Yeniçağa) districts were interviewed one by one.A total of three questionnaires, including the The Multidimensional Scale Of Perceived Social Support and Life Satisfaction Scale, and the personal information form of the socio-demographic characteristics of individuals working in poultry enterprises, were applied.As a result of the analyzes, it was found that there is a significant relationship between life satisfaction levels of the poultry workers and perceived social support and sub-dimensions of perceived social support. The perceived social support levels of the poultry workers participating in the research vary with gender, education, number of children, working hours in poultry enterprises, weekly working hours, monthly income level of the family and the type of socio-demographic variables.It was also found that there is a significant difference between the level of life satisfaction of the poultry workers and the gender, age, education, number of children, working time in poultry enterprises, working life in the poultry enterprises, monthly income level of the family, working status, type of work and the number of households living outside variables.