İbn Cüzey'in tefsirinde Müşkilü'l-Kur'an
Mushkil al-Qur'an in Ibn Juzayy's tafsir
- Tez No: 592969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED İSA YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ibn Juzayy, Mushkil al-Qur'an, Tafsir, Usul, Contradiction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İbn Cüzey'in“et-Teshîl li ulûmi't-tenzîl”isimli tefsirinde Müşkilü'l Kur'ân meselesini ele alan çalışmamız bir giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Girişte tezin amacı, konusu, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde İbn Cüzey'in yaşadığı çevreyi anlamak bakımından dönemindeki sosyal, siyasal, dinî ve ilmî ortamdan, yetiştiği ilmî çevreden, kendisine hocalık ve talebelik eden kimselerden, son olarak da İslamî ilimler alanında yazmış olduğu eserlerden bahsedildi. İkinci Bölümde Müşkilü'l Kur'ân'ın ne olduğu, ortaya çıkışından itibaren tarihsel seyri, işkâlin sebepleri ve giderme yolları hakkında bilgiler verildikten sonra bu sahada yazılmış eserlere ve özelliklerine değinildi. Üçüncü bölümde tezin asıl konusu olan İbn Cüzey'in tefsirinde Müşkilü'l Kur'ân meselesi ele alındı. İlgili âyetlerin tespiti ve izahı noktasında genel olarak sûre ve âyetler hakkında bilgiler verildi. İşkalin anlaşılması noktasında ise diğer müfessirlerin de tespit ve izahları verilerek konu anlaşılır hale getirilmeye çalışıldı. İşkale konu olan âyetler incelenirken İbn Cüzey'in tespit ve izahları genellikle son paragraflarda ele alındı. Ayrıca İbn Cüzey'in bu türden âyetleri ele alınırken faydalandığı kimselerden de bahsedildi. Anahtar Kelimeler; İbn Cüzey, Müşkilü'l Kur'ân, Tefsir, Usûl, Çelişki
Özet (Çeviri)
Our study on the subject of Mushkil al-Qur'an in Ibn Juzayy's tafsir named Et-teshil Li Ulumi't-tenzil consists of an introduction and two parts. In the introduction section, the aim, subject, method and sources of the thesis were given. In the first part, in order to understand the environment in which Ibn Juzayy lived, the social, political, religious and scientific environment of the period, scholars from whom he received education and students he taught in the scientific environment where he grew up and then the books he wrote in the field of Islamic sciences were mentioned. In the second part, information about what Mushkil al-Qur'an is, its historical progress since its emergence, the reasons of the confusion and the ways of removing it were discussed, and afterwards the names and characteristics of the books written in this field were mentioned. In the third part, the issue of Mushkil al-Qur'an was discussed in the tafsir of Ibn Juzayy, which is the main subject of the thesis. In the determination and explanation of related verses, information was given about the surahs and the verses in general. It was tried to make the subject understandable by giving the evaluations and explanations for understanding the contradiction (confusion). In examining the verse that is the subject of contradiction, the evaluations and explanations of Ibn Juzayy were generally discussed in the last paragraphs. Also, the people who Ibn Juzayy benefited from while evaluating such verses were mentioned.