Farklı IGRT yöntemlerinin 6 boyut düzeltme değeri doğruluğunun karşılaştırılması
Comparison of 6 dimensional correction value for different IGRT methods
  1. Tez No: 593127
  2. Yazar: ŞEYMA ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM MERİÇ ŞENGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: IGRT, Prostat kanseri, Set-up hataları, Sistematik hata, Rastgele hata, IGRT, Prostate cancer, Set-up errors, Systematic error, Random error
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte görüntü kılavuzluğunda radyoterapinin önemi artmıştır. Bu tez çalışmasında VMAT tekniği kullanılarak tedavi edilen 20 prostat kanseri hastasının 496 kV-kV ve 496 kV-CBCT görüntüsü incelenmiştir. Bu görüntülerde 4D ve 6D kullanılarak yapılan düzeltmeler kullanılarak sistematik ve rastgele hatalar bulunmuştur. 4 boyutta kV-kV düzeltme ile elde edilen sistematik hata değerleri vertikal, longitudinal ve lateral yönlerinde sırasıyla 2.9, 11.2, 6.8 mm şeklindedir. Rastgele hata değerleri sırasıyla 8.3, 17.6, 11.0 mm şeklindedir. 4 boyutta kV-CBCT düzeltme sistematik hata değerleri sırasıyla 3.4, 10.9, 6.7 mm şeklindedir. Rastgele hata değerleri sırasıyla 8.1, 18.4, 11.5 mm şeklinde bulunmuştur. 6 boyutta kV- kV sistematik hata değerleri vertikal, longitudinal, lateral pitch, roll, yaw yönlerinde sırasıyla 2.9, 11.1, 6.8 mm ve 1.26, 0.88, 1.00° şeklindedir. Rastgele hata değerleri sırasıyla 7.5, 17.1, 10.7 mm ve 1.45, 1.12, 0.96 ° şeklindedir. 6 boyutta kV-CBCT sistematik hata değerleri sırasıyla 3.4, 10.8, 6.5 mm ve 1.61, 1.03, 1.03 ° şeklindedir. Rastgele hata değerleri sırasıyla 8.2, 18.4, 11.6 mm ve 1.69, 1.05,1.00° şeklinde bulunmuştur. Sonuç olarak translasyonel hata değerlerimiz literatürle genellikle yüksek veya benzer bulunmuştur. Rotasyonel açı değerlerimiz literatürdeki değerlerle benzerdir. Prostat kanserinde kV-kV ve kV-CBCT yöntemleri arasında karşılaştırma yapıldığında görüntüleme dozunun daha düşük ve uygulama süresinin kısa olması sebebiyle kV-kV görüntüleme daha avantajlıdır. CBCT görüntüleme ise hacimsel değerlendirme sağladığı için, ayrıca kemik anatomiye ek olarak yumuşak doku değerlendirmesine olanak sağladığı için avantajlıdır. Çalışmada farklı IGRT yöntemlerinin sonuçları çok benzerdir. Diğer bir parametre olarak 6 boyutlu masa ile rotasyonel düzeltmelerin yapılabilmesi set-up pratikliği ve doğruluğu açısından avantaj yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, the importance of image-guided radiotherapy has increased. In this study, 496 kV-kV and 496 kV-CBCT images of 20 prostate cancer patients treated with VMAT technique were evaluated. Systematic and random errors were found using corrections using 4D and 6D. The systematic errors of 4D image registration using kV–kV image pairs are 2.9, 11.2, 6.8 mm for the vertical, longitudinal and lateral directions, respectively. Random error values are 8.3, 17.6, 11.0 mm, respectively. Systematic error values of kV-CBCT correction in 4D are 3.4, 10.9, 6.7 mm, respectively. Random error values were found as 8.1, 18.4, 11.5 mm, respectively. The systematic errors of 6D image registration using kV–kV image pairs are in the vertical, longitudinal, lateral, pitch, roll, yaw directions are 2.9, 11.1, 6.8 mm and 1.26, 0.88, 1.00°, respectively. Random error values are 7.5, 17.1, 10.7 mm and 1.45, 1.12, 0.96 ° respectively. Systematic error values of kV-CBCT in 6 dimensions are 3.4, 10.8, 6.5 mm and 1.61, 1.03, 1.03 ° respectively. Random error values were found 8.2, 18.4, 11.6 cm and 1.69, 1.05, 1.00 °, respectively. As a result, our translational error values are found generally high or similar in the literature. Our rotational angle values are in agreement with the literature. When compared between kV-kV and kV-CBCT methods in prostate cancer, kV-kV imaging is more advantageous because of much lower imaging doses and shorter application time. CBCT gives the ability to visualize both bony anatomy and soft tissue information with volumetric imaging. Our results are found similar for different IGRT methods. The analysis of the parameters show that, the ability to perform rotational corrections with the 6-dimensional treatment couch creates advantages for accuracy of the set-up.