Serbest güreş milli takım sporcularının beslenme durumu, vücut kompozisyonu ve kilo kontrolü yöntemlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of nutritional status, body composition and weight control methods of freestyle wrestling national team athletes
  1. Tez No: 593204
  2. Yazar: EMİNE DİLARA EREN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ARITICI ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağırlık kontrolü, Beslenme durumu, Güreşçiler, Serbest güreş, Vücut kompozisyonu, Weight control, Nutritional status, Wrestlers, Free wrestling, Body composition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, serbest güreş milli takım sporcularının beslenme durumlarını incelemek, vücut kompozisyonlarını ve ağırlık kontrolünde kullandıkları yöntemleri tespit etmektir. Çalışma, Mart 2017-Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye Güreş Federasyonu Serbest Güreş Büyükler Kategorisi Milli Takım Avrupa ve Dünya Şampiyonası hazırlık kamplarında bulunan 28 gönüllü erkek sporcu ile yürütülmüştür. Sporcuların yaş ortalaması 23,4±3,7 yıl olarak belirlenmiştir. Sporcuların genel bilgileri, sıkletleri, antrenman ve müsabaka bilgileri, spor yaralanma durumları, sigara ve alkol kullanımları, ergojenik destek kullanımları, ağırlık kontrolü yöntemlerine ilişkin bilgi edinilmiş ve Biyoelektrik Impedans Analizi (BİA) yöntemi ile vücut analizleri yapılmıştır. Sporcuların günlük diyetlerinde aldıkları enerji ortalaması 4600,1±1055,1 kkal, protein yüzdesi ortalaması %19,6±4,0, yağ yüzdesi ortalaması %40,5±3,7, karbonhidrat yüzdesi ortalaması %39,7±6,3 bulunmuştur. Sporcuların günlük diyetle aldıkları vitamin ve mineral tüketim ortalamalarının RDA önerileri ile karşılaştırıldığında önerilerin üzerinde olduğu görülmüştür. Vücut yağ oranları ortalama %12,4±5,1 olarak saptanmıştır. Sporculara sıkletlerine düşerken kaybettikleri ağırlık sorulduğunda ortalamanın 3,8±1,4 kg olduğu tespit edilmiş, sıkletlerine ortalama 10,4±5,6 günde düştükleri saptanmıştır. Sporcuların ağırlık kaybı için uyguladıkları yöntemler değerlendirildiğinde sporcuların %70,8'inin (n=17) kademeli diyet (2 hafta veya daha uzun sürede ağırlık kaybı) yönetimini, %77,8'inin (n=21) kısıtlı beslenme ya da öğün atlama yöntemini, %77,8'inin (n=21) sauna yöntemini kullandıkları tespit edilmiştir. Sonuç olarak; güreşçilerin beslenme durumlarının ve vücut yağ yüzdelerinin Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi (ADA) önerilerilerine uygun olduğu, ağırlık kontrol yöntemlerinin çoğunun dehidrasyona ve performans düşüklüğüne neden olan uygulamalar olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the nutritional status of the national wrestling team athletes and to determine their body composition and weight control methods. This study, was conducted with 28 male athletes who volunteers in Turkey Wrestling Federation Freestyle Wrestling National Team Category Large European and World Championship training camp between March 2017-August 2017. The average age of the athletes was 23,4 ± 3,7 years. General information about the athletes, their weight, training and competition information, sports injuries, smoking and alcohol use, ergogenic support usage, weight control methods were obtained and body analyzes were performed with Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) method. The average energy intake of athletes in their daily diet was 4600,1 ± 1055,1 kcal, the mean protein percentage was 19,6 ± 4,0%, the mean fat percentage was 40,5 ± 3,7%, and the carbohydrate percentage was 39,7 ± 6,3%. The average daily intake of vitamins and minerals by athletes was higher than the RDA recommendations. The average body fat percentage was 12,43 ± 5,1%. When the athletes were asked the weight they lost while falling to their weight, it was found that the average was 3,8 ± 1,4 kg and their weight decreased on average 10,4 ± 5,6 days. When the methods used by athletes for weight loss were evaluated, 70.8% (n = 17) of the athletes managed gradual diet (weight loss in 2 weeks or more), 77.8% (n = 21) restricted diet or skipping method, 77.8% (n = 21) used the sauna method. As a result; It was concluded that the nutritional status of body wrestlers and body fat percentages are in accordance with the recommendations of the American Academy of Nutrition and Dietetics (ADA), and most of the weight control methods are practices that cause dehydration and poor performance.