Kültürel mirasların 3B modelleme çalışmalarında görüntü tabanlı sistemlerin araştırılması: Kızılören Hanı örneği
Investigation of image based systems in 3D modeling studies of cultural heritages:Kızılören Han example
  1. Tez No: 593290
  2. Yazar: MEHMET ERDEM GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERRUH YILMAZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları (İHA), 3B Modelleme, Fotogrametri, Kızılören Han, Unmanned Aerial Vehicles (UAV), 3D Modeling, Photogrammetry, Kızılören Han
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde fotogrametrik teknikler ile veri üretiminde görüntü elde etme platformu olarak insansız hava araçları (İHA) yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Düşük maliyet, hız, tekrarlı uçuş kabiliyeti ve kullanılan kameraların yüksek çözünürlüğü sayesinde İHA görüntüleri özellikle küçük alanların haritalanması ve görüntü tabanlı 3B modelleme uygulamaları için tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında Konya Beyşehir yolu üzerinde bulunan tarihi Kızılören Hanı'nın İHA görüntülerinden farklı yazılımlarla görüntü tabanlı 3B modellemesi yapılmış ve üretilen 3B modeller üzerinde doğruluk analizleri gerçekleştirilmiştir. Uygulamada iki adet ticari (Agisoft Photoscan ve Pix4D Mapper) ve bir adet ücretsiz açık kaynak kodlu (AKK) yazılım (VisualSFM) kullanılmıştır. VisualSFM yazılımıyla üretilen yoğun nokta bulutundan mesh modeli üretmek için ücretsiz Mehslab yazılımı da kullanılmıştır. Doğruluk analizleri için denetleme noktalarından faydalanılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Agisoft PhotoScan ve Pix4D Mapper ticari yazılımları kullanılarak üretilen 3B model için yatay ve düşey konum doğruluk değerleri yaklaşık 1 cm olarak hesaplanmıştır. Ücretsiz VisualSFM ve Meshlab yazılımları kullanılarak üretilen 3B model için gerçekleştirilen doğruluk analizinde ise yatay konum doğruluğu 11,28 cm ve düşey konum doğruluğu 8,24 cm olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre görüntü tabanlı 3B modelleme çalışmalarında ticari yazılımlarla cm düzeyinde doğruluk elde etmenin mümkün olduğu, ücretsiz yazılımların daha kaba doğruluk değerleri ürettiği ve geliştirilmeleri gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With the developing technology, unmanned aerial vehicles (UAVs) have been used intensively as an image acquisition platform for data production with photogrammetric techniques. Thanks to its low cost, speed, repetitive flight capability and high resolution of the cameras used, UAV images are especially preferred for mapping of small areas and image based 3D modeling applications. In this thesis, image based 3D modeling has been performed with different software from UAV images of historical Kızılören Han on Konya Beyşehir road and accuracy analysis has been performed on the produced 3D models. Two commercial (Agisoft Photoscan and Pix4D Mapper) and one free open source (AKK) software (VisualSFM) were used in the application. Free Mehslab software was also used to produce a mesh model from the dense point cloud produced with VisualSFM software. Check points were used for accuracy analysis. As a result of the evaluations, the horizontal and vertical position accuracy values of the 3D model produced using Agisoft PhotoScan and Pix4D Mapper commercial software were calculated as approximately 1 cm. In the accuracy analysis performed for the 3D model produced using free VisualSFM and Meshlab software, the accuracy of horizontal and vertical position was determined as 11.28 cm and 8.24 cm, respectively. According to these results, it is seen that it is possible to obtain cm level accuracy with commercial software in image based 3D modeling studies and free software produces coarser accuracy values and needs to be developed.