Sakarya Havzası'nın tatlısu mollusca faunası
Mollusc fauna of Sakarya River Basin
  1. Tez No: 593352
  2. Yazar: HALİL YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mollusk, Gastropoda, Bivalvia, Fauna, Göl, Akarsu, Sakarya Nehri Havzası, Taksonomi, Türkiye, Mollusca, Gastropoda, Bivalvia, Fauna, Lake, Stream, Basin of Sakarya River, Taxonomy, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Sakarya Nehri Havzası'nda yer alan bazı göl ve akarsuların mollusk faunasını belirlemek amacıyla, 22-30 Ağustos 2014, 21-27 Ekim 2014, 17-24 Mayıs 2015 ve 18-23 Ağustos 2015 tarihlerinde toplam 53 istasyonda 4 örnekleme çalışması yapılmıştır. İstasyonlardan 9 tanesinde örneğe rastlanmamıştır. Örneklemelerde Ekman Grab ve 0,5 mm göz açıklığındaki el kepçeleri kullanılmıştır. Bazı ölü gastropod ve bivalv kabukları da göllerin sahilinden elle toplanmıştır. Çalışma sonucunda araştırma bölgesinden; Gastropoda sınıfından, 11 familyaya ait 24 tür; Radix auricularia, Ancylus fluviatilis, Galba truncatula, Valvata piscinalis, Viviparus viviparus, Theodoxus anatolicus, Bithynia tentaculata, Theodoxus fluviatilis, Viviparus contectus, Physella fontinalis, Bithynia pseudemmericia, Bithynia leachi, Potamopyrgus antipodarum, Planorbarius corneus, Graecoanatolica pamphylica, Pseudamnicola macrostoma, Lymnea stagnalis, Succinea elegans, Melanopsis costata, Radix peregra, Physella acuta, Planorbis planorbis, Gyraulus albus, Melanopsis preamorsa ve Bivalvia sınıfından ise 3 familyaya ait 6 tür; Dreissena polymorpha, Musculium lacustre, Anadonta cygnea, Unio crassus, Pisidium casertanum ve Unio pictorum olmak üzere toplam 30 mollusk türü tespit edildi. Bu türler arasında Bithynia tentaculata, Bithynia pseudemmericia, Graecoanatolica pamphylica ve Pseudamnicola macrostoma çalışma alanından ilk defa bildirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to determine the mollusc fauna of the lakes and streams located in the Sakarya River Basin, totaly in 53 stations four sampling studies were conducted on 23-30 August 2014, 21-27 October 2014, 17-24 May 2015 and 18-23 August 2015. There were no sample found in 9 station. An Ekman Grap and 500μ mesh sized hand-nets were used to collect mollusc specimens. In addition, some empty gastropod and bivalve shells were also collected from the shores of the lakes. As a consequence of the study; 24 Gastropoda species belong to, 11 family; Radix auricularia, Ancylus fluviatilis, Galba truncatula, Valvata piscinalis, Viviparus viviparus, Theodoxus anatolicus, Bithynia tentaculata, Theodoxus fluviatilis, Viviparus contectus, Physella fontinalis, Bithynia pseudemmericia, Bithynia leachi, Potamopyrgus antipodarum, Planorbarius corneus, Graecoanatolica pamphylica, Pseudamnicola macrostoma, Lymnea stagnalis, Succinea elegans, Melanopsis costata, Radix peregra, Physella acuta, Planorbis planorbis, Gyraulus albus, Melanopsis preamorsa and 6 Bivalvia species belong to 3 family; Dreissena polymorpha, Musculium lacustre, Anadonta cygnea, Unio crassus, Pisidium casertanum, Unio pictorum and totally 30 Mollusc species were determined. Among these species Bithynia tentaculata, Bithynia pseudemmericia, Graecoanatolica pamphylica and Pseudamnicola macrostoma are new record for the research area.