Keşmir sorunu ve Hindistan-Pakistan nükleer silahlanma yarışına etkisi
Kashmir conflict and its impact on India-Pakistan nuclear arms race
- Tez No: 593353
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Keşmir, Hindistan, Pakistan, Çatışma, Nükleer Silah Yarışı, Kashmir, India, Pakistan, Conflict, Nuclear Arms Race
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Filistin'den sonra Keşmir, dünyanın en eski, kanlı ve bitmeyen çatışmalarından birisidir. Bu çatışma, İngiliz İmparatorluğu'nun Hindu alt kıtasını terk etmesi ve bu kıtayı İki Ulus Teorisi'ne göre bölmesi ile patlak vermiştir. Bu teori ile Hindistan ve Pakistan bağımsızlık kazanmıştır ve İngilizlerin sınırlı ya da doğrudan olmayan yönetimi altında ve istedikleri taktirde birinin bir diğerine katılabileceği tarzda 500'ü aşkın prenslik oluşmuştur. Bunlar arasında Keşmir, en büyük olan ve Müslüman çoğunluğa sahip prensliktir. Keşmir'in Maharajası (kralı) olan Hori Sing, her ne kadar nüfusunun çoğunluğu bunu reddetse de Hindistan'a katılma kararı almıştır. Bu katılımla ilgili olarak Hindistan ve Pakistan, 1947 yılında bir savaşa girmişlerdir. Bunu takiben de söz konusu iki ülke, 1965 yılında yeniden Keşmir üzerine savaşmış ve 1999 yılında da Kargil Savaşı'nı yapmışlardır. Keşmir'in Maharaja yoluyla katılımı konusunda Hindistan'ın göstermiş olduğu olumlu tutum, halkların kendi kaderini tayin hakkını veren 1948-1949 tarihli Birleşmiş Milletler Kararı'nı destekleyen Pakistan tarafından daima sorgulanmıştır. Çin de Şaksam Vadisi ve Aksai Çin üzerinde toprak hakkını iddia etmektedir ki sonuç olarak bu durum üç çekirdek güç arasında üçlü bir çatışma haline dönüşmüştür. Tarihsel altyapı ve gelişmelere bakarak bu tez, hala devam etmekte olan Keşmir çatışmasının detaylı bir değerlendirmesini sunmakta ve Keşmir'in nasıl dünya üzerindeki en tehlikeli parlama noktasının nüvesi haline dönüştüğünü açıklamaktadır. Bu alan üzerine süren çatışma, 1998'de başlamış olan nükleer silahlara doğru adım adım ilerleyen tehdit edici bir yarış haline gelmiştir. Bu tezde kullanılan teoriler şu şekildedir: Realizm, Güvenlik İkilemi Teorisi ve Daimi Rekabet Teorisi. Bu çalışmada, Keşmir çatışmasını merkeze alan Hindistan ve Pakistan'ın nükleer silahlar yarışının nedenleri ve olası sonuçları detaylı olarak tartışılmaktadır. Keşmir çatışmasının farklı yönlerinin analizinden ve teorilerin uygulanmasından sonra, tez Keşmir'i merkeze alan silahlar yarışının bölgeye dair Hindistan ve Pakistan'ın süregelen mücadelesine dayalı olarak devam ettiği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
After Palestine, Kashmir is one of the oldest, bloodiest and unending conflict in the world. The conflict arose out when the British Empire decided to leave the Indian sub-continent and divided it by Two Nation Theory. By this theory India and Pakistan got independence and more than 500 princely states; were under British's limited or indirect rule; were given right to join with any one of them. Kashmir was Muslim majority and the biggest one among princely states. The Maharaja (king) of Kashmir Hari Singh decided to join with India but majority people of this state rejected his decision. Regarding this accession, India, and Pakistan involved in a war in their early history in 1947. After that, these two countries fought two times over Kashmir in 1965, as well as the Kargil war in 1999. India's stand for the accession of Kashmir by Maharaja has always been questioned by Pakistan that supports Kashmiri demand for the right of self-determination under the United Nations Resolution of 1948-49. China also claims her territorial right over Shaksam Valley and Aksai Chin consequently Kashmir became a triangle conflict between three nuclear powers. Looking at the historical background and developments, this dissertation offers a detailed examination of the ongoing Kashmir conflict and explains how Kashmir has become the most dangerous nuclear flashpoint on the earth. The conflict entered a menacing race in this arena with steps towards nuclear weapons that they had started since 1998. The thesis uses various theories: Realism, Security Dilemma theory, and Enduring Rivalry Theory. In this study, the causes and possible consequences of India and Pakistan nuclear arms race centering the Kashmir conflict are being discussed in detail. After analyzing different aspects of the Kashmir conflict and applying the theories, the paper concludes that the arms race centering the Kashmir conflict is unending because of the enduring struggle between India and Pakistan over the region.