Çiçeklenme zamanı ve tuz stres toleransı arasındaki etkileşimde hücresel reaktif oksijen türevlerinin (ROS) düzenlenmesinin araştırılması
Investigation of the interaction between flowering time and salt stress tolerance regulation the cellular reactive oxygen species (ROS)
  1. Tez No: 593378
  2. Yazar: ELİF EKEROĞLU GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIM HEDİYE SEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çiçeklenme zamanı, reaktif oksijen türleri (ROS), antioksidant savunma sistemi, tuz stresi, Gigantea (GI), Flowering time, reactive oxygen species (ROS), antioxidant defense system, salt stress, Gigantea (GI)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bitkilerin evrimsel süreçlerinin tamamlaması, vejetatif gelişme döneminden üreme dönemine başarılı bir şekilde geçmelerine bağlıdır. Çiçeklenme bitkilerin yaşamında üreme yolağında görev almakla birlikte gelişim sürecinde de kritik role sahiptir. Bitkiler bu süreçte strese maruz kaldığında tohum verimliliğinde ve üretiminde önemli derecede kayıp olduğu görülmüştür. GIGANTEA(GI) geni çiçeklenme zamanının önemli düzenleyicisi olduğu bilinmekle birlikte stres koşullarında önemli rolü olduğu görülmüştür. Bununla birlikte GI geninin tuz stresine karşı geliştirilen toleransta önemli bir rol üstlendiği saptanmıştır. Tuz stresinde gi mutantlarına karşı tolerans sağladığını fakat yüksek seviyede ifade olan GI mutantlarında tuz stresine duyarlı olduğu görülmüştür. Litaretür taramalarında tuz stresi altında hücre redoks dengesi bu düzenlemede nasıl değiştiği veya hücredeki reaktif oksijen türlerinin süpürme mekanizmalarının nasıl çalıştığı ile ilgili kısıtlı bilgi bulunmuştur ve bu konu hakkında çok fazla çalışma yapılmamıştır. Bu sebeple tuz stresinde GI'nın redoks dengesini aydınlatabilmek için GI mutantlarına 7 gün farklı konsratsyonlarda tuz uygulandı. Daha sonrasında hasat edilen bitkiler; ROS oluşumu (H2O2 miktarı), bağıl su içeriği, lipit peroksidasyonu belirlenmiştir. Antioksidant savunma sistemlerinden SOD, CAT, POX, CELL WALL POX, APOX, GR belirlenmiştir. Sonuç olarak bu araştırmamız da Arabidopsis thaliana'da Col., GI-OX ve gi-4 mutantları tuz stresine maruz bırakılarak hücresel redoks durumları ile reaktif oksijen türlerinin süpürücü enzim mekanizmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The completion of the evolutionary processes of plants depends on their successful transition from vegetative development to reproduction. In addition, flowering taking part in the reproductive pathway in the life of plants, also has a critical role in the development process. Significant loss of seed productivity and production was found when plants were exposed to stress during this process. GIGANTEA (GI) gene crucial regulator of flowering time, also it has play an important role in stress conditions. Furthermore, GI gene plays an essential role in the tolerance developed against salt stress. In addition, it found that it provides tolerance to GI mutants in salt stress, but it is susceptible to salt stress in GI mutants that are highly expressed. In the literature, limited information found about how the cell redox balance under salt stress changes in this regulation or how the sweeping mechanisms of the reactive oxygen species in the cell work and there is not much work on this subject. Therefore, to clarify the redox balance of GI in salt stress, GI mutants were treated with salt in different concentrations for 7 days. The plants harvested thereafter; relative water content, ROS formation (H2O2 content), lipid peroxidation were determined. Antioxidant defense systems SOD, CAT, CELL WALL POX, POX, APOX, GR were determined. As a result, in this study, Col., GI-OX and gi-4 mutants were exposed to salt stress in Arabidopsis thaliana and cellular redox status and scavenging enzyme mechanisms of reactive oxygen species were investigated.