Venooklüziv nedenli empotans tedavisinde venöz arteriyalizasyon
Treatment of venooclusive impotence with venous arterialization
  1. Tez No: 59343
  2. Yazar: MUSTAFA CENGİZ ZAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN DORAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Impotence, arterialization, venogenic, venooclusive dysfunction. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Erektil disfonksiyon problemli olgularda en sık konulan tanı olan venookluziv disfonksiyon, çok komponentli bir sorundur. Bunlar; 1- Venöz yetmezlik 2- Kavemozal düz kas bozukluğu 3- Tunika albuginea patolojileridir. Yeni tanı yöntemlerinin gelişmesi ile venookluziv disfonksiyon tanısı daha kolay şekilde konulabilmektedir. Buna paralel olarak venookluziv disfonksiyon için uygulanan cerrahi tedaviler de bir çok teknikle mümkün hale gelmiştir. Venöz arteriyalizasyonda, femoral veya inferior epigastrik arterin kan akımı, derin dorsal vene yönlendirilir. Çalışmamızda venookluziv disfonksiyonu olan 36 hastaya venöz arteriyalizasyon uyguladık. Hastaların yaş ortalaması 36.3 (23 - 59 arası) idi. Operasyonda derin dorsal venin proksimali bağlanıp, inferior epigastrik arter ile end - to - end anastomoz edilerek, Virag 2 tekniği modifiye şekilde uygulandı. Operasyondan 2 ay sonrasına kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerildi. Hastaların 6 ile 17 ay arasında (ortalama 9.5 ay) takip edilmeleri sonucunda % 69.4 oranında basan elde edildi. Komplikasyon olarak 1 hastada glans penis hipervaskülarizasyonu, 2 hastada penil ödem, 3 hastada penil ağrı, 1 hastada ise yara hematomu gözlendi, enfeksiyona rastlanmadı Sonuç olarak, venookluziv disfonksiyonu olan empotanslı hastalar için, venöz arteriyalizasyon iyi bir tedavi alternatifi olarak görülmüş ve penil protez implantasyonundan önce uygulanması gereken bir prosedür olduğu kanısına varılmıştır. Anahtar sözcük: Empotans, venojenik, arteriyalizasyon, venookluziv disfonksiyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Treatment of venooclusive impotence with venous arterialization Venooclusive dysfunction is the most frequent diagnosis in patients with erectile dysfunction, which is a multicomponent problem; 1- Venous leakage 2- Failure of musculus cavernosum 3- Pathology of tunica albuginea The diagnosis of venous abnormalities is easier with the improvement in different diagnostic procedures. This has been made possible the surgical correction of venogenic impotence and a number of operations have been proposed. For venooclusive dysfunction, femoral or inferior epigastric arterial blood flow can be directed to the deep dorsal vein of the penis ( venous arterialization ). We performed venous arterialization in 36 patients who complained of erectile dysfunction secondary to venous leakage. The mean age of the patients was 36.3 ( range 23 - 59 ). The technique we used was modified Virag 2 procedure, which was an end - to - end anastomosis of inferior epigastric artery to deep dorsal vein and ligation of proximal of the dorsal vein. The patients were asked to refrain from sexual activity for two months after the operation. The mean follow - up of the patients was 9.5 months (range 6-17 months) and patients could achive normal erection with 69.4 % success.. One patient had glanuler hipervascularization, two had penile edema, three had pain at their penises and wound hematoma in one patient were seen as complications. There was no infection. As a result, venous arterialization appears to be benefical for the patients with impotence secondary to venooclusive dysfunction. Therefore deep dorsal vein arterialization should be considered as a choice of surgery before penile prosthesis implantation.