Fen bilimleri öğretmenlerinin sosyobilimsel konuların öğretimine ilişkin görüşleri ve bu konuların öğretim ortamında incelenmesi
Science teachers views on how to teach socio-scientific issues and investigating how these subjects are taught in educational settings
- Tez No: 593504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE ERCAN YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyobilimsel Konular, Fen Bilimleri Öğretmen Eğitimi, Sosyobilimsel Konuların Öğretimi, Fen Bilimleri Eğitimi, Socio-Scientific İssues, Science Teachers Education, Teaching Socio-Scientific İssues, Scinece Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bilim ve teknolojide gelişmeler meydana geldikçe değişimler ve ihtiyaçlar doğrultusunda ülkeler arası veya toplumlar arasında bazı ikilemler, anlaşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda oluşan ikilemler bireyler arasında görüş farklılıkları meydana getirmektedir. Bu çalışmada fen bilimleri öğretmenlerinin sosyobilimsel konuların (SBK) öğretimine ilişkin görüşleri ve bu konuların öğretim ortamında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2017-2018 eğitim öğretim yılında Mersin ilinde görev yapan ve yedinci sınıf öğrencilerine öğretim yapan 15 fen bilimleri öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmış olup veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem formundan yararlanılmıştır. Araştırmacı öğretmenlerle görüşmeler yapıldıktan sonra tüm eğitim- öğretim yılı boyunca SBK öğretiminde sınıf içi uygulamalarda gözlem yapmıştır. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre fen bilimleri öğretmenlerinin SBK'dan genel olarak haberdar oldukları ancak bu tür konuların öğretiminde, değerlendirilmesinde ve öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirmede öğretmenlerin eksiklikleri olduğu belirlenmiştir. SBK'da öğretmenlerin görüşlerinin şekillenmesinde en etkili kaynağın internet ve medya olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte fen bilimleri öğretmenlerinin SBK'nın öğretiminde bilimin doğası ile konuyu ilişkilendirmede, etik ve ahlaki boyutlarını ele almada zorlandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin SBK öğretiminde konunun riskli ve faydalı yönlerini ele aldıkları, konuyla ilgili alan bilgisine sahip oldukları, SBK'yı medya ve öğrencilerin günlük hayatlarıyla ilişkilendirebildikleri görülmüştür. Öğretmenlerin öğretim sürecinde, öğrencilerin aktif olmasını sağlayacak bilimsel uygulamalara (argümantasyon, sosyal muhakeme vb.) çok yer vermediği ve konuları belirlenen süreden çok daha kısa bir sürede kazandırmaya çalıştıkları belirlenmiştir. Ayrıca SBK'nın ders kitaplarında yeterince ele alınmadığı öğretmen görüşleri arasında yer almıştır. Bu sonuçlara bağlı olarak fen bilimleri öğretmenlerinin SBK'nın öğretimine yönelik eğitimler alması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
As developments in science and technology occur, there are some dilemmas and conflicts between countries and societies in line with the changes and needs. The dilemmas in this context create differences of opinion among individuals. This study aimed to investigate science teachers' views and perceptions on teaching socio-scientific issues and examine how these issues were taught in educational settings. The study group was composed of 15 science teachers who taught 7th graders in Mersin province during 2017-2018 academic year. Case study, one of the qualitative research designs, was used in the study and a semi-structured interview and observation form was utilized as the data collection tool. After interviews were held with teachers, the researcher made observations in classroom practices in regards to teaching socio-scientific subjects throughout the academic year. Content analysis was used in analyzing the obtained data. Based on the results, it was determined that science teachers had knowledge about socio-scientific issues but they lacked the required skills in teaching and evaluating socio-scientific issues as well as developing students' higher order thinking skills. Internet and media were found to be the most effective sources in shaping the views of teachers in regards to socio-scientific issues. It was also concluded that science teachers had difficulty in making associations between the nature of science and the subject while they taught socio-scientific issues as well as in dressing the ethical and moral dimensions related to the topics. It was observed that teachers discussed the risky and beneficial aspects of socio-scientific issues, they had domain knowledge and they could relate socio-scientific subjects to students' daily lives and the media. It was determined that teachers did not allocate much time to scientific methods (argumentation, social reasoning, etc.) that would keep students active in the teaching process and they allocated less time than required for students to acquire the relevant knowledge and skills. In addition, teachers expressed that socio-scientific issues were not sufficiently addressed in textbooks. Based on the research results, it was suggested that science teachers should receive further training in regards to teaching socio-scientific issues.