Hadislere göre en faziletli kadın ve özellikleri
According to hadiths the most virtuous women and her features
- Tez No: 593544
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR KUZUDİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: hadîs, kadın, fazilet, Şia, Resulullah'ın eşleri, hadith, women, virtue, Shia, Resulullah's wifes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İslam medeniyetinin vazgeçilmez unsuru olan kadın, âyet ve hadîslerde örnek alınacak şahsiyetler arasında zikredilmektedir. Bu örneklik faziletli hanım kavramı ile ilişkilendirilerek Hz. Asiye ve Hz. Meryem, Hz. Peygamber'in bazı hanımları ve kızı Hz. Fatıma bu efdâliyete dâhil edilmektedir. Resûlullah'ın hanımları arasında Hz. Hatice ve Hz. Âişe ise özellikle öne çıkmaktadır. Bu çalışmada âyet ve hadîslerden istifade edilerek faziletli olduğu belirtilen kadınlara ve onların özelliklerine yer verilmektedir. Yaşamlarında bize örnek olan hanımların birtakım vasıfları sıralanmış, hanımlar arasındaki fazilet durumları hakkında tartışmalar kaydedilmiştir. Son olarak Hz. Peygamber'in kızı Hz. Fâtıma ve hanımlarından bazıları hususunda Şiî/Sünnî çerçevesindeki değerlendirmeler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Women, which are indispensable elements of Islamic civilization, are mentioned among the personalities to be taken as an example in verses and hadiths. Asiye, Meryem, some wives of the Prophet and daughter Fatima can be cited as an example of this virtue. Among the wives of the Prophet of Allah, Hatice and Aişe especially stand out. In this study, benefiting from verses and hadiths, women who are stated to be virtuous and their characteristics are given. Some of the characteristics of the women who are exemplary to us in terms of lifestyle are listed and discussions about the virtues of women are highlighted. Finally, the evaluations within the framework of Shia / Sunni regarding Fatima and some of her wives were discussed.