Kürt-Türk çapraz evliliklerde çocuk yetiştirme pratiklerine sosyolojik bir bakış: İzmir ve Ankara üzerine nitel bir çalışma
A sociological perspective on child-rearing practices in kurdish-turkish intermarriages: A qualitative study on İzmir and Ankara
  1. Tez No: 593563
  2. Yazar: AYŞE ÇANDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÖZATEŞLER ÜLKÜCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çapraz Evlilik, Çocuk Yetiştirme, Çocuk Sosyolojisi, Intermarriage, Child-rearing, Sociology of Childhood
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu yüksek lisans tezi araştırması, Türk-Kürt çapraz evlilikler gerçekleştirmiş ailelerin, çocuk yetiştirme pratiklerini sosyolojik bir perspektiften ele almaktadır. Araştırma, bu tür evlilikler gerçekleştirmiş ebeveynlerin mensup oldukları toplumsal gruba bağlı olarak sahip oldukları kültürel arka planların, çocuk yetiştirme pratikleri üzerinde etkili olup olmadığını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu noktadan hareketle, araştırma evreni özelinde, çapraz evlilikler vasıtasıyla iki toplumsal grup arasında gerçekleşen sosyal temasın, çocuk yetiştirme pratikleri üzerindeki etkisini anlamak amacıyla partner seçimi ve evlilik süreçleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra ebeveynlerin çocuk yetiştirmeye ilişkin potansiyel olarak farklılık arz eden düşünceleri ve pratiklerine değinilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada şu araştırma sorularına yanıtlar aranmaktadır: Araştırma evreni bağlamında bireyleri, TürkKürt çapraz evlilikler gerçekleştirmelerinde etkili olan yapısal faktörler nelerdir? Bu faktörler çocuk yetiştirme üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir? Araştırma evreninde, Türk-Kürt çapraz evliliklerde ebeveynlerin potansiyel olarak farklılık arz eden çocuk yetiştirmeye ilişkin değer ve amaçları nasıl bir araya gelmektedir? Bu kapsamda, nitel araştırma tekniklerine başvurularak Türk-Kürt çapraz evlilikler gerçekleştirmiş 20 çift (40 birey) ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini oluşturan bu 20 çiftin 10'u İzmir'de ikamet eden; diğer yarısı ise Ankara'da yaşayan kişilerden oluşmaktadır. Bu şekilde bir karşılaştırma, toplumdan topluma aynı zamanda v bir toplumda bölgesel olarak farklılıklar gösteren çocuk yetiştirme pratiklerinin araştırma evrenimiz özelinde nasıl bir karşılık bulduğunu almaya olanak sağlamaktadır. İzmir'de ve Ankara'da tamamlanan ve deşifre edilen yarı yapılandırılmış görüşme kayıtları, manuel kodlama tekniğinden faydalanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada metodolojik olarak ise temellendirilmiş kurama (grounded theory) başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
This master thesis research deals with child-rearing practices in TurkishKurdish intermarried families from a sociological perspective. The research aims to determine whether the cultural backgrounds of the parents of such marriages depending on the social group they belong to have an impact on child-rearing practices. From this point of view, we deliberated partner selection and marriage processes to understand the impact of social contact between the two social groups through intermarriages on child-rearing practices in the research universe. Therefore, this study seeks answers to the following research questions: What are structural factorsthat lead to people Turkish- Kurdish intermarriages? What impact do these factors have on child-rearing practices? In the research universe, how do parents' values and aspirations concerning child-rearing come together in Turkish-Kurdish intermarried families? In this context, semistructured interviews were conducted with 20 partners (40 individuals) who conducted Turkish-Kurdish intermarriages by applying qualitative research techniques. 10 of the 20 couples in our research universe are living in İzmir and the other 10 are living in Ankara. Such a comparative study enables us to understand how child-rearing practices, which differ from society to society, as well as regionally in a society, are found in the context of our research universe. The semi-structured interviews conducted İzmir and Ankara were transcribed. The data were analyzed using manual coding technique. In this research, methodologically, grounded theory was applied. vii