Kauçuk endüstrisinde stok yönetimi ve alokasyon: ZQ Polymer firması örneği
Stock management and allocation in the rubber industry: ZQ Polymer company case
- Tez No: 593581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AVUNDUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Malzeme, Stok, Stok Yönetimi, Alokasyon, Kauçuk, Material, stock, stock management, allocation, rubber
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada üretimi ithalata büyük oranda bağımlı olan kauçuk sektöründe faaliyet gösteren ZQ Polymer firmasının ürün sevkiyatlarında uyguladığı alokasyonun incelenmesi amaçlanmıştır. Firma yetkilileri ile gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler ile firmanın uyguladığı alokasyon uygulamasına yönelik bilgi toplanmıştır. Araştırma kapsamında firmanın yıllık üretim kapasitesi, ürettiği kauçuk ürünlerinin yıllık satış miktarları, geçmiş dönem satış verileri, satış noktalarının satış performansı, satış tahminleri gibi veriler kullanılarak firmanın alokasyon uygulamasının sonuçları incelenmiştir. Firmanın ürün sevkiyatında ülkenin ve sektörün içinde bulunduğu koşulların, satış desteği için ayrılan güvence stok miktarının ve paket sevkiyat gibi konuların göz önünde bulundurulduğu belirlenmiştir. Alokasyon uygulaması bağlamında firmanın satış noktalarının satış performansları da en iyiden en kötüye doğru sıralanmıştır. Böylece satış noktaları arasındaki ürün transferlerinin incelenmesi mümkün olmuştur. Sonuç olarak, özellikle alokasyon kapsamında satış performansı düşük olan satış noktalarından satış performansı iyi olan noktalara yapılan transferlerin firmanın satışlarını ciddi ölçüde arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the allocation implementation of ZQ Polymer company, which operates in rubber sector, whose production is highly dependent on imports. During the face-to-face meetings with the company officials, information was collected about the allocation application of the company. Within the scope of this research, annual production capacity of the firm, annual sales quantities of rubber products, past period sales data, sales performance of sales points, sales forecasts and results of the firm's allocation implementation were examined. It has been determined that the economic conditions of the country and the sector's situation, the amount of assurance stock saved for sales support and package shipment are taken into consideration in the product delivery of the company. The sales performance of the company's sales points is ranked from the best to the worst. Thus, it was possible to examine the product transfers between points of sale. As a result, it was observed that transfers from low performance sales point to sales points with good performance significantly increased the sales and profitability of the company.