Rivolta Femminile, Carla Accardi, Marta Lonzi: Feminism, art and architecture in mid-twentieth-century Italy
Rivolta Femminile, Carla Accardi, Marta Lonzi: Yirminci yüzyıl ortalarında İtalya'da feminizm, sanat ve mimarlık
- Tez No: 593580
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BELGİN ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Rivolta Femminile, Carla Accardi, Marta Lonzi, yirminci yüzyıl ortasında İtalyan mimarlığı ve sanatı, İtalyan feminizmi, feminist sanat, feminist mimarlık, Rivolta Femminile, Carla Accardi, Marta Lonzi, mid-twentieth-century Italian art and architecture, Italian feminism, feminist art, feminist architecture
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
İtalya, yirminci yüzyılın ortalarından itibaren geniş çaplı endüstrileşme ve modernleşme süreçlerinin bir yansıması olarak birbirleriyle kesişen politik, sosyal ve kültürel hareketlerin sonucunda bir paradigma değişikliği geçirmekteydi. Bu doğrultuda alışılagelmiş cinsiyet rolleri eleştirilmiş ve kadın kimliği egemen sosyal normlara karşı yeniden tanımlanmıştır. Bu bağlamda, bu tez 1970lerde ortaya çıkmış ve İtalyan feminist söylemine oldukça katkıda bulunmuş kolektiflerden biri olan Rivolta Femminile ve bu kolektifin temel kavramlarının iki üyesi; sanatçı Carla Accardi ve mimar Marta Lonzi'nin mekansal ve kuramsal çalışmaları üzerinedeki etkisini inceler. Feminizm, sanat ve mimarlık arasındaki gerginliği derinlemesine araştıran bu çalışmanın merkezinde Carla Accardi'nin alternatif evsellik ve ev hayatı fikirleriyle yüklü yaşanılabilir sanat mekanları ve Marta Lonzi'nin 'modern mimarlara' ve mimari kanonlara yönelik eleştirisi vardır. Her ne kadar bu iki kadının feminist duruşlarının üretimleriyle ilişkili bir şekilde çözümlemesi tartışmanın odak noktasını oluştursa da, mimarlık tarihine ve genel olarak İtalya'nın sosyal ve politik hayatına yaptıkları katkıları netleştirmek amacıyla 1960 ve 1970lerin İtalyasının genel bir manzarası da çizilmektedir. Bu nedenle bu tez, belli başlı bir feminist kolektifin tasarım süreçlerine ve mekan üretimine yönelik bıraktığı belirgin etkiyi; ve bu mekanların ve süreçlerin görünürlüğünü tarih yazımında ana karaketerleriyle beraber yeniden ifade etmeyi amaçlayan bir tasvirdir.
Özet (Çeviri)
Since mid-twentieth-century Italy was undergoing a paradigm shift due to the larger industrialization and modernization processes which consequently had its reflections upon society in the form of intersecting political, social, and cultural movements. Accordingly, this shift triggered some critical attitudes towards conventional gender roles, requiring new definitions of women's identity against the prevailing social norms. Within this context, this thesis focuses on Rivolta Femminile, one of the newly emerged feminist collectives of the 1970s that contributed to the Italian feminist discourse considerably, and examines the imprints of its underpinning concepts on the spatial and theoretical productions of two of its members: the artist Carla Accardi and the architect Marta Lonzi. Delving into the tensions emerged between feminism, art, and architecture, the habitable art environments of Carla Accardi charged with implications of alternative domesticity and Marta Lonzi's criticism of 'modern architects' and architectural canons constitute the core of the study. Even though the analysis of the feminist positions of the cases with respect to their productions is the essential point of discussion, a general scenery of the Italian landscape of the 1960s and 1970s is also presented in order to locate the contributions of these two women within architectural history and within the general political and social climate of Italy during that period. Therefore, this thesis is a portrayal of the distinct influences of a particular feminist collective on the design processes and production of space and aims at restating the visibility of those spaces and processes together with their protagonists in historiography.