Stratejik itici güçlerin örgüt performansı ve stratejik yenilik yönetimine etkisinde işletme yaşı ve büyüklüğünün düzenleyici rolü: Etiyopya'da bir araştırma
Strategic drivers' impact on organizational performance and strategic innovation management: The moderating role of business size and age
  1. Tez No: 593613
  2. Yazar: WASİHUN MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞEBNEM ARIKBOĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik itici güçler, yenelik/inovasyon itici güçleri, stratejik inovasyon, stratejik inovasyon yönetimi, örgütsel performans, Strategic driver, innovation drivers, strategic innovation, strategic innovation management, organizational performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüzüde yaşanan aşırı rekabetçi iş ortamında işletmelerin pazarda daha baskın pozisyon kazanmaları ve daha yüksek performans elde etmeleri için stratejik inovasyon konusu önem kazanmaktadır. Bu yüzden, hangi stratejik itici güçler veya stratejik yeteneklerin stratejik inovasyon yönetimi uygulamalarına çok etki ettiğini anlamak son derecede önemlidir. Bununla birlikte, stratejik yönetim alanında çalışan bilim insanları, bir işletmenin rekabet avantajı ve performansı için stratejik inovasyonun önemine büyük öncelik vermektedirler. Bu araştırmanın amacı stratejik itici güçlerin: girişimcilik yetenekleri, yönetim yetenekleri ve teknik yeteneklerin örgütsel performans ve stratejik inovasyon yönetimi uygulamaları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalışma aynı zamanda işletme büyüklüğü ve yaşı stratejik inovasyon yönetimi uygulamalarını nasıl etkilediğini incelemektedir. Bu bağlamda, federal devletle idare edilen iki büyük Etiyopya kentinde bulunan 217 imalat işletmelerinden veri toplanmıştır. Hipotezleri test etmek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Regresyon analiz sonuçları, hep birlikte stratejik itici güçleri oluşturan girişimcilik kabiliyeti, yönetim kabiliyeti ve teknik kabiliyetin organizasyonel performansı ve stratejik yenilik yönetimi uygulamalarını önemli ölçüde etkilediğini doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's highly competitive business environment, the issue of strategic innovation becomes essential for firms to obtain a dominant position in the market and achieve higher performance. As a result, it is crucial to identify the type of strategic drivers or capabilities which have a pronounced effect on strategic innovation management practices. However, strategic management scholars have mainly focused on the importance of strategic innovation for firms' competitive advantage and better performance. The purpose of this research is to examine the impact of strategic driving forces: entrepreneurial capability, managerial capability and technical capability on organizational performance and strategic innovation management practices. The study has also examined the effect of firm age and size as moderator factor on both organizational performance and strategic innovation management practices. In this context, data were collected from 217 Ethiopian manufacturing companies located in two federal administrated metropolitan cities (Dire Dawa and Addis Ababa). Hierarchical multiple regression analysis outcomes confirmed that entrepreneurial capability, managerial capability and technical capability which altogether constitutes strategic drivers significantly affects organizational performance and strategic innovation management practices. However, both firm age and size have no significant moderating role on the effect of strategic drivers on organizational performance.