Okul yöneticilerinde işkolik eğilimin karar verme düzeyine etkisi
Impact of workaholic tendencies on school principals' making decision level
  1. Tez No: 593724
  2. Yazar: SONER ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, İşkolik, Karar Verme, Okul Yöneticisi, Workaholic, decision making, school administrator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada okul yöneticilerinin işkolik eğilimlerinin karar verme stillerine etkisinin demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ilgili yerli ve yabancı alanyazın taranmış ve işkoliklik ve karar vermeye ilişkin veriler alt problemlere yanıt olabilecek biçimde çözümlenmiştir. İlişkisel tarama niteliğindeki bu araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Konya İli'nin Selçuklu, Ereğli, Emirgazi, Karapınar ve Halkapınar ilçelerinde Mili Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 855 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde 347 okul yöneticisi yer almıştır. Örneklem grubuna Kart (2005) tarafından uyarlanan“İşkoliklik Ölçeği”ve Deniz (2004) tarafından uyarlanan“Melbourne Karar Verme Ölçeği”gerekli izinler alınarak okul yöneticilerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı ile çözümlenmiştir. Okul yöneticilerinin işkoliklik düzeyleri T-testi, Anova ve Korelasyon analizleri ile incelenmiştir. Veri toplama süreci internet üzerinden yürütülmüştür. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu da uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study found that the effect of school administrators' workaholic tendencies on decision-making styles in terms of demographic variables is examined. For this purpose, the relevant native and foreign literature was scanned and the datas related to workaholic and decision-making were analyzed in such a way that respond to sub-problems. The sample of this descriptive study consisted of 855 school administrators who work in the schools of the Ministry of National Education in Selcuklu, Eregli, Emirgazi, Karapinar and Halkapınar, districts of Konya Province in 2017-2018 academic year. 347 school administrators were included in the sample of study. The“Workaholic Scale”(adapted by Kart (2005) and the“Melbourne Decision Making Scale”(adapted by Deniz (2004) were applied to school adminisrators, the sample group, by obtaining required permissions. The datas were analyzed by SPSS 18.0 (Statistical Package for the Social Sciences). The level workaholic of the school administrators was analyzed by T-test, Anova and Correlation analysis. The process of data collection was conducted over the internet. In addition, Personal Information Form prepared by the researcher was also applied.