Gübre serpme makinesi imalatında zaman ve enerji analizi
Time and energy analysis in fertilizer spreader manufacturing
  1. Tez No: 593791
  2. Yazar: UMUT BATIGÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ARIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Energy, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gübre serpme makinesi, üretim yöntemleri, imalat, zaman, enerji 2019, 66 sayfa, Fertilizer spreader, production methods, manufacturing, time, energy 2019, 66 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ulusal gelirimizin önemli bir bölümünü oluşturan tarım sektöründeki gelişmelerle birlikte, ekili alanlardaki verimi artırarak, hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli beslenebilmesini sağlamak gerekmektedir. Bu araştırmada, gübreleme işlemini en iyi şekilde yerine getirebilen Gübre Serpme Makinelerinin üretiminde kullanılan makineler ve bu makinelerde imal edilen parçalar incelenmiştir. Parçaların işlem aşamalarında harcanan süreler kronometre ile belirlenmiş ve makine tarafından kullanılan akım değeri ampermetre ile ölçülmüştür. Akım değerleri güç formülleri kullanılarak hesaplanmıştır. İmalatta harcanan süre ve enerji değerleri; torna makineleri için min. 40 sn. süre ve 0,114 kWh. enerji ile max. 500 sn. süre ve 2,555 kWh. enerji, CNC freze'de min. 30 sn. süre ve 0,160 kWh. enerji ile max. 35 sn. ve 0,426 kWh. enerji, matkap makinesinde min. 15 sn. ve 0,011 kWh. enerji ile max. 40 sn. süre ve 0,046 kWh. enerji, şerit testere makinesinde min. 10 sn. süre ve 0,010 kWh. enerji ile max. 65 sn. süre ve 0,186 kWh. enerji, abkant pres'te min. 4 sn. süre ve 0,017 kWh. enerji ile max. 18 sn. süre ve 0,244 kWh. enerji, giyotin makas makinesinde min. 1 sn. ve 0,002 kWh. enerji ile max. 9 sn. süre ve 0,068 kWh. enerji, lazer kesim makinesinde min. 25 sn. süre ve 0,038 kWh. enerji ile max. 480 sn. süre ve 3,872 kWh. enerji, kaynak makinesinde ise min. 25 sn. süre ve 0,101 kWh. enerji ile max. 3500 sn. ve 12,638 kWh. enerji harcanmıştır. İmalatı yapılan tüm parçaların toplam işlem süresi 14496 sn. ve harcanan toplam enerji 62,421 kWh. olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Together with the developments in the agricultural sector, which constitutes an important part of our national income, it is necessary to increase the productivity in the cultivated areas and ensure that our rapidly growing population can be provided with adequate and balanced nutrition. In this research, the machines used in the production of fertilizer spreaders which can perform the fertilization process in the best way and the parts manufactured in these machines were examined. The time consumed during the processing of the parts was determined by a stopwatch and the current value used by the machine was measured with an ammeter. Flow values were calculated using power formulas. Time spent in manufacturing and energy values; for lathe machines min. 40 sec. time and 0,114 kWh. with energy max. 500 sec. time and 2,555 kWh. energy, min. 30 sec. time and 0.160 kWh. with energy max. 35 sec. and 0.426 kWh. energy, min. 15 sec. and 0.011 kWh. with energy max. 40 sec. time and 0.046 kWh. energy, min. 10 sec. time and 0.010 kWh. with energy max. 65 sec. time and 0,186 kWh. energy, press brakes min. 4 sec. time and 0.017 kWh. with energy max. 18 sec. time and 0.244 kWh. energy, min. 1 sec. and 0.002 kWh. with energy max. 9 sec. time and 0.068 kWh. energy, min. 25 sec. time and 0.038 kWh. with energy max. 480 sec. time and 3,872 kWh. energy, min. 25 sec. time and 0,101 kWh. with energy max. 3500 sec. and 12,638 kWh. energy was spent. Total processing time of all manufactured parts is 14496 sec. and the total energy spent is 62,421 kWh. It was found as.