Peyzaj uygulamalarında yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma olanakları
Using renewable energy in applications of landscape architecture
  1. Tez No: 593826
  2. Yazar: TUFAN KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Fosil yakıtlar, Sera etkisi, Hibrit, Hidrojen, LPG, metanol, etanol, Doğal Enerji Kaynağı, Güneş
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzde fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan artık gazların çevreye yaptığı olumsuz etki hükümetleri ve bilim adamlarını alternatif enerji kaynakları arayışına yöneltmiştir. Özellikle büyük şehirlerde taşıtlardan kaynaklanan kirletici emisyonlar tüm atmosferi kirleterek sera etkisi denilen ve gittikçe artan bir tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Hidrojen, metanol, etanol, LPG, çeşitli bitkisel yağlar gibi alternatif yakıt türleri taşıtlarda kullanılmış ve bazıları halen kullanılmaktadır. Hidrojenin basınçlı gaz olarak veya metal hibrit olarak depolanması için yüksek hacim problemi varken, sıvı olarak depolanması için de yüksek maliyet ve buharlaşma kayıpları gibi problemler ortaya çıkmış, bu ve benzeri problemler insanları; Enerjiye ihtiyaç duyulan her türlü uygulamalarda doğal enerji kaynağı güneşe yöneltmiştir. Yerli kaynak olması, yakıt maliyeti içermemesi, boyut seçimine bağlı olarak çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin fosil yakıtlara göre çok daha sınırlı olması ve enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltması bakımından hidrolik güç potansiyelinden daha etkin yararlanma yollarına gidilmesi gerekmektedir. Normal yaşantıda çevre etkisi de göz önüne alınarak, Peyzaj uygulamalarında Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılmalı, teşvik edici uygulamalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the negative impact of the residual gases released by the combustion of fossil fuels has led governments and scientists to search for alternative energy sources. Particularly in large cities, pollutant emissions from vehicles pollute the entire atmosphere, creating an increasing danger, called the greenhouse effect. Alternative fuel types such as hydrogen, methanol, ethanol, LPG, various vegetable oils have been used in vehicles and some are still in use. While there is a high volume problem for the storage of hydrogen as a pressurized gas or as a metal hybrid, problems such as high cost and evaporation losses have occurred for the storage of liquid as such; In all kinds of applications where energy is needed, the natural energy source is directed towards the sun. As it is a domestic resource, it does not include fuel costs, depending on the size choice, the negative effects on the environment are much more limited than fossil fuels and in order to reduce dependence on foreign sources, it is necessary to make more efficient use of hydraulic power potential. Considering the environmental impact in normal life, the use of Renewable Energy Resources in Landscape applications should be expanded and incentive practices should be developed. KeyWords: Fossil fuels, Greenhouse effect, Hybrid, Hydrogen, LPG, methanol, ethanol, Natural Energy Source, Sun.