Reflections of nationalism and the role of language policies in national identity formation in post-Soviet Azerbaijan
Sovyet sonrası Azerbaycan'da milli kimlik inşasında dil politikalarının rolü ve milliyetçiliğin yansımaları
- Tez No: 593880
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CEYLAN TOKLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Milli Kimlik, Dil Politikaları, Etno-sembolcü Yaklaşım, Türkçülük, Azerbaycancılık, National Identity, Language Policies, Ethno-symbolist Approach, Turkism, Azerbaijanism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, yeni bağımsız Azerbaycan ulus inşası sürecine girmiştir. Azerbaycan siyasi elitleri bir dizi dil politikaları aracılığıyla milli kimliği yeniden oluşturmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, milli kimlik inşası için, milli kimliğin göstericileri olduğunu düşündükleri alfabe ve resmi dilin adı üzerine odaklanmışlardır. Türkçülük ve Azerbaycancılık, birbiriyle rakabet eden iki ideoloji olarak ulus inşası sürecine damgasını vurmuştur. Dil, önce Türk kimliğini, daha sonra Azerbaycanlı kimliğini geliştirmek için siyasi bir araç olarak kullanılmıştır. Bu çalışma, Sovyet sonrası dönemde Azerbaycanlı milli kimliğinin inşasını dil politikalarını inceleyerek semboller, mitler, değerler ve anıların milli kimlik inşası için belirleyici unsurlar olduğu etno-sembolcü yaklaşımın ışığında tartışacaktır. Bu açıdan, dil Azerbaycanlı milli bilincini arttırarak ve Azerbaycanlılar arasında birlik ve benzerlik hisleri uyandırarak hayati bir önem üstlenmiştir. Milli bilincin güçlenmesinde önemli bir etkisi olan Dağlık-Karabağ savaşının yanı sıra, Azerbaycan cumhurbaşkanları ülkede ulus inşası sürecini desteklemek için Azerbaycanlı milli kimliğinin oluşturulmasında güçlü bir etkiye sahip olan dil politikalarına güvenmişlerdir. Bu bağlamda, bu tez, 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığından sonra Azerbaycanlı elitlerin ulusun ve dilin adına ilişkin siyasi söylemlerindeki değişimler, süreklilikler ve kırılmaları araştıracaktır.
Özet (Çeviri)
After the dissolution of the Soviet Union, the newly independent Azerbaijan has entered its nation-building process. Azerbaijani political elites aimed to re-form national identity through a set of language policies. In this context, they focused on the alphabet, and on the name of the official language which they consider as markers of their national identity. Turkism versus Azerbaijanism as the two competing ideologies have left their mark on this process. Language has been used as a political tool for promoting Turkish identity first and then Azerbaijani identity. This study will analyze the construction of Azerbaijani national identity in the post-Soviet period scrutinizing language policies in the light of the ethno-symbolist approach where symbols, myths, values, and memories are the decisive elements for the formation of national identity. In this regard, language has assumed a vital role by ascending Azerbaijani national consciousness and by awakening the feeling of unity and uniformity among the Azerbaijanis. I argue that the Azerbaijani presidents relied on language policies to assist the nation-building process in the country, which had a strong influence on the creation of the Azerbaijani national identity together with the influence of the Nagorno-Karabakh war. In this context, I will examine the shifts, continuities, and ruptures in the political discourse of the Azerbaijani elite with regard to the name of the nation and language after Azerbaijan's independence in 1991.