Duvar resminin tarihsel dönüşümü
Historical transformation of wall painting
  1. Tez No: 593954
  2. Yazar: GİZEM BURCU GERÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. RIDVAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Duvar Resmi, Grafiti, Sokak Sanatı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Duvar resmi, iletişimin ana öğesi olarak ilk defa tarih öncesi insan tarafından, mağara duvarlarında kullanılmış, soyut ve somut anlamlandırmada temel alınmıştır. Zaman içerisinde insan topluluklarının bir araya gelip oluşturdukları uygarlıkların kültürleri içerisinde farklı şekillerde biçimlenmiş olsa da, kültürel bir iletişim kurma aracı olarak kullanılmaya devam etmiştir. Bu çalışmanın konusu mağara resmi ile başlayan duvar resminin, tarihsel döngü içerisinde değişen imge, anlam ve amacının incelenmesidir. İlk kullanım şekli olan mağara resminden, 21. yy. Sokak Sanatı'na dönüşümündeki geçirdiği evreler, dönem özelliklerine göre farklı açılardan ele alınmaktadır. İlk bölümde, duvar resminin dönemsel olarak değişen tanımlarından ve tarih öncesinden günümüze kadar olan zaman boyunca kullanım alanları ve amaçlarından, kullanıldığı teknik ve stillerden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, duvar resminde dönüşen imge, anlam ve amaç, tasarım, nesne ve duvar ilişkisi, ikonografik anlatım ve duvar resminin görünür olmasını destekleyen diğer alanlar incelenmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise Sokak Sanatı'na dönüşüm evreleri, grafiti ve muralın yatırım aracına dönüşümü, mural festivalleri, kentsel dönüşüm aracı olan duvar resmi ve doğduğu şekli ile muhalif sanat olarak devam etmeye çalışan 21. yy. grafitisinin durumunun yansıtılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Wall painting was first used as the main element of communication by the prehistoric human on cave walls and was based on the abstract and concrete explanation. Even though in progress of time it was shaped around the different cultures that different peoples formed, it continued to be used as a toll of cultural communication. This study's topic is to analyze the meaning and purpose of wall painting that was born with cave painting in the manner of a historical cycle. The phases are approached from different aspect by their periodical characteristics from cave painting which is the first form of wall painting to its transformation 21st century's Street Art. The first chapter refers to periodically changed definitions of wall painting and areas of usage, its purposes, technique it used and styles of it from prehistoric ages to modern-day. The second chapter analyzes the changing image, meaning and purpose, design, object and wall relation, iconographic expression and the other areas that helped wall painting visible. The third an the last chapter aims to reflect the phases of wall painting that changed into Street Art, grafiti and the adaptation of murals to an investment tool, mural festivals, mural painting as a toll of urban renewal and the situation oh 21 st century grafiti that strives to be a way of dissentient art it was born as. Anahtar Sözcük: Wall Painting, Graffiti, Street Art.