Türkiye'de ihracat mevzuatına uyum sorunlarının tespit ve analizi: Konya ili ihracatçıları örneği üzerine amprik bir çalışma
Identification and analysis of compliance problems with export legislation in turkey: An empirical case study of the exporters of the Konya province
- Tez No: 593997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM YAPAR SAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İhracat Mevzuatı, Konya İhracatçıları, İhracat Sorunları, External Trade, Export Legislation, Exporters of Konya, Problems of Export
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Hiç şüphesiz her ülke için mevzuatın genel doğası, dış ticarette bir başarı hikâyesinin yakalamasında hayati bir fonksiyona sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye'de ihracat mevzuatına uyum sorunları ele alınmıştır. Konya ili ihracatçıları örneği üzerinden bu sorunların tespit ve analizi yapılarak özelde Konya, genelde ise Türkiye ihracatına katkı sunmak amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, Türkiye'de ihracat ve ihracat mevzuatına ilişkin temel bilgilere değinilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'nin ve Konya'nın geçmişten günümüze ihracat seyri istatistiksel verilerle ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise Konya ili ihracatçıları ile gerçekleştirilen anket çalışmasının verileri ışığında araştırma soruları incelenmiştir. Bu araştırma göstermektedir ki Türkiye'de ihracat performansının gelişmesi için ihracat mevzuatındaki şekil ve anlatım, istisna ve teşvikler, tarife ve kotalar, vergisel ve parasal alanlar gibi konularda ihracatçıların sorunlarına dönük yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, for every country, the general nature of legislation serves a vital function in achieving a success story in external trade. In this study, compliance problems with export legislation in Turkey were addressed. By identifying and analysing these problems based upon a case study of the exporters of the Konya province, it was aimed to contribute to Konya's export in particular and Turkey's in general. In the first chapter of the study, export in Turkey and rudimentary information relating to export legislation were treated. In the second chapter, Turkey's and Konya's export trajectory from past to present were presented with statistical data. As for the third chapter thereof, in the light of the data from the questionnaire survey conducted with the exporters of the Konya province, the research questions were examined. The research showed that so as to boost export performance in Turkey, towards the needs of exporters, there need to be more regulations and betterment on topics in export legislation such as form and narrative, exemption and incentives, tariffs and quotas, taxation and fiscal areas.