Duchenne musculer distrofili çocuklarda kas kuvveti değerlendirmelerinin karşılaştırılması
Comparison of muscle strength evaluations in duchhenne muscular dystrophied children
- Tez No: 59401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ AKARCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Duchenne Muscular Dystrophy, muscle testing, timed-functions tests, evaluation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Nöromusküler Sistem Hastalıkları Ünitesinde izlenen Duchenne Musküler Distrofi'li çocuklar üzerinde yapılan bu çalışmanın amacı, klinikte yaygın olarak kullanılan üç farklı kas kuvvet ölçüm yönteminin (Lovett, Kendall, MMRC) değerlendiriciler arası güvenilirliğini ve kas kuvveti ölçümleri ile çocukların fonksiyonel düzeyleri arasındaki korelasyonu araştırmaktır. Bu amaçla 20 DMD'li çocukta altı farklı bölgedeki kas kuvvet ölçümleri üç ayrı fizyoterapist tarafından her üç yöntemle değerlendirilmiştir. Olguların yaş ortalamaları 9.36±0.71 yıldır. Çocukların fonksiyonel düzeyleri Vignos skalasına göre değerlendirilerek grubun homojen olması sağlanmıştır. Bu değerlendirmeye göre üst ekstremitelerin tüm çocuklarda 1. devrede, alt ekstremitelerin ise 1 1 olguda (%55) 2. devrede, 5 olguda (%25) 1. devrede, 4 olguda (%20) 3. devrede olduğu görülmüştür. Her bir olgunun 6 farklı bölgede her üç test yöntemi ile yapılan değerlendirmelerinin istatistiksel analizleri sonucunda sınıfiçi korelasyon katsayısının (ICC), Lovett yönteminde -0.20-0.91, Kendall yönteminde 0.50-0.93 MMRC yönteminde 0.35-0.94 arasında olduğu bulunmuştur. Ayrıca bu çocuklarda yapılan süreli performans testlerinin sonuçları ile kas kuvvet testi sonuçları arasında zayıf bir korelasyon olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonucunda her üç yöntemin birbirine üstünlüğü istatistiksel olarak saptanamamışsa da, yaygın kullanımı ve daha hassas bir değerlendirme yöntemi olması açısından Lovett yönteminin diğerlerinden daha avantajlı olduğu kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Duchenne Musküler Distrofi, kas testi, süreli performans testleri, değerlendirme,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study, carried out on 20 patients with Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) in the Neuromuscular System Disorders Unit of Physical Therapy and Rehabilitation School, Hacettepe University was designed with the aim of comparing three widely used methods of measuring muscle strength, namely Lovett, Kendall, MMRC for intertester reliability and correlation with functional status of these children. The total muscle strength was assessed for six different regions by three physiotherapists by three methods (Lovett, Kendall, MMRC). The mean age of the 20 boys was 9.36±0.71 years. With the aim of homogenizing the group the childrens functional status was assessed by the Vignos Scale. According to the Vignos Scale the upper extremities of all the children were Grade I, the lower extremities of 11 children (55%) were Grade II, 4 children (20%) were Grade III and 5 children (25%) were Grade I. The ICC was found to be -0.20- 0.91 with the Lovett method, 0.50-0.93 with the Kendall method and 0.35- 0.94 with the MMRC method. Low correlation was found between these methods and timed- functions tests. It was concluded that although statistically neither method showed an advantage, the Lovett method could be preferred since it is more sensitive in weakened muscles; also that the same physiotherapist should be responsible for the follow-up of the patient since intertester reliability was found to be inconsistent.