Yeme tutumları ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkide öz şefkat ve duygu düzenlemenin aracı rolü
Eating attitudes and childhood traumatic experiences: Mediator role of self compassion and emotion regulation
- Tez No: 594114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumları, Çocukluk Çağı Travmaları, Öz Şefkat, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Eating Attitudes, Childhood Traumatic Experiences, Self Compassion, Emotion Regulation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmada genç yetişkinlerin yeme tutumları ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkide öz şefkat ve duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 18-40 yaş arası, 345'i kadın ve 159'u erkek olmak üzere toplam 504 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Öz Duyarlık Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Yeme Bozukluklarını Değerlendirme Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Pearson Korelasyon, Aracı Rol ve Çoklu Regresyon Analizleri kullanılmıştır. Korelasyon analizi, yeme tutumları, çocukluk çağı travmaları, öz şefkat ve duygu düzenleme arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Aracı değişkenler için yapılan analizlerde Hayes'in geliştirdiği ''Process'' makro eklentisi kullanılmıştır. Yapılan aracı rol analizlerine göre duygu düzenleme güçlüğü ve öz şefkatin yeme tutumları ile çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkide aracı rol oynadığı bulunmuştur. Yapılan çoklu regresyon analizinin sonucuna göre kabul etmeme, amaçlar ve izolasyonun yeme tutumlarını yordadığı bulunmuştur. Analizler sonucunda elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediator role of self-compassion and emotion regulation difficulty in the relationship between eating attitudes and childhood traumatic experiences in adults was examined. The sample of the study consists of 504 participants between the ages of 18-40, 345 female and 159 male. Self Compassion Scale, Difficulty of Emotion Regulation Scale, Eating Disorders Examination Questionnaire, Childhood Trauma Scale and Personal Information Form were used as data collection tools. Additionally, Pearson Correlation, Mediator Role and Multiple Regression were used in the analyses. Correlation analysis showed that there is a significant relationship between eating attitudes, childhood traumas, self-compassion and emotional regulation. The 'Process' macro extension developed by Hayes was used for the analysis of mediated variables. The relationship between eating attitudes and childhood traumas was significantly mediated by emotion regulation difficulty and self compassion. Moreover, eating attitudes was significantly explained by nonacceptence, goals and isolation. The findings obtained in the analyzes were discussed within the framework of the literature.