Numerical investigation of structural behavior of steel frames under fire load
Çelik makasların yangın yükü altında yapısal davranışlarının sayısal olarak incelenmesi
  1. Tez No: 594156
  2. Yazar: ASLIHAN ALGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik çerçeveler, Akma gerilmesi, Dayanım süresi, Yangın ükü, Göçme periyodu, Steel frames, Yield stress, Resistance time, Fire load, Collapse period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu tez, çelik çerçevelerin yangın yükü altındaki yapısal davranışlarının sayısal olarak araştırılmasıyla ilgilidir. Endüstri yapılarında en çok kullanılan makas çeşitlerinin yangına karşı göstermiş oldukları dayanımı incelemek için öncelikle SAP2000 programında statik ve dinamik yükler altında farklı makas çeşitlerine ait iki adet endüstri yapısı tasarlanmıştır.Analiz sonucunda kesitler belirlenip bu kesitler WIZARD programında ISO 834 standartına göre yangın etkisine tabii tutulmuştur.GiD arayüz programı kullanılarak makas sistemleri modellenip SAFİR programında yangın analizleri yapılmıştır.Bu sayede endüstri yapılarında kullanılan farklı makas sistemleri modellenip SAFİR programında yangın analizleri yapılmıştır.Bu sayede endüstri yapılarında kullanılan farklı makas çeşitlerinin yangına karşı göstermiş oldukları dayanımlar elde edilmiş ve gerekli karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deal with numerical investication of structural behavior of steel frames under fire load. In order to examine the fire resistance of the most widely used trusses (portal frame, truss frame) in industrial structures, two industrial structures belonging to different types of trusses were designed under static and dynamic loads in SAP2000 program first. As a result of the analysis, sections were determined and subjected to fire effect according to ISO 834 standard in this WIZARD program.Trusses systems were modeled using GID interface program and fire analyses were performed in The SAFIR program. In this way, the resistance stipulated against fire of different types of trusses used in industrial structures was obtained and necessary comparisons were made.