İkinci yeni şiirinde örneklerle oksimoronun yapısal ve anlambilimsel özellikleri
Structural and semantic characteristics of oximoron with examples in second new poetry
- Tez No: 594155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oksimoron, İkinci Yeni, Zıtlık, Yapı, Anlam, Oxymoron, The Second New, Opposite Words, Structural, Semantic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Oksimoron, en az iki zıt veya çelişkili kelimenin bir araya gelmesi ile şaşkınlık uyandırmak, usu allak bullak etmek için okuyucuda/dinleyicide bir etki oluşturmak için dile getirilen bir edebi sanattır. Güncel bir konu olan oksimoron üzerine yapılan çalışmaların büyük çoğunluğu Batı kaynaklıdır. Türk Edebiyatında ise bu konu fazla irdelenmemiştir. Oksimoron terimi, bazı araştırmacılar tarafından ele alınmış olunsa da bu çalışmalar yeterli olmamıştır. Bu kavramın çeşitli edebi sanatlarla karıştırılması da oksimoronun anlaşılmasını zorlaştırmıştır. Bu bağlamda oksimoron terimine farklı adlandırmalar yapılmıştır. Çalışmanın amacı, İkinci Yeni (1950-1964) şairlerinin eserlerinde oksimoron sanatının tespit edilmesidir. İkinci Yeni şairlerinin en aktif oldukları dönem ve bu dönemin sonrasında yazılmış olan eserlerdeki şiirlerde geçen bazı oksimoron örneklerini yapısal ve anlamsal açıdan incelemektir. Çalışmaya konu olan şairler ve eserleri şunlardır: Ece Ayhan (Bütün Yort Savul'lar!/ Toplu Şiirler), Sezai Karakoç (Gün Doğmadan), Turgut Uyar (Büyük Saat/Bütün Şiirleri), Cemal Süreya (Sevda Sözleri), Edip Cansever (Sonrası Kalır II/ Bütün Şiirleri), İlhan Berk (Toplu Şiirler).
Özet (Çeviri)
Oxymoron is a literary art expressed by the combination of at least two contradictory or paradoxial words in order to create an astonishing effect on the reader / listener. Oxymoron is a current issue and the most of studies on oxymorone originate from the West. In Turkish literature, this subject has not been studied much. Although the term oxymoron has been handled by some researchers, these studies have not been sufficient. Mixing oxymoron with various literary arts made it difficult to understand. In this context, different names have been denominated to the term oxymoron. The aim of this study is to determine the art of oxymoron in the works of İkinci Yeni (1950-1964) poets. In this study it is examined some oxymoron samples in the works which are written İkinci Yeni (The Second New) poets' most active period and after this period in terms of structural and semantic aspects. Literary works and poets subject to study: Ece Ayhan (Bütün Yort Savul'lar!/ Toplu Şiirler), Sezai Karakoç (Gün Doğmadan), Turgut Uyar (Büyük Saat/Bütün Şiirleri), Cemal Süreya (Sevda Sözleri), Edip Cansever (Sonrası Kalır II/ Bütün Şiirleri), İlhan Berk (Toplu Şiirler).