İbrahim Nasrallah'ın Rüzgâr Adlı romanının incelenmesi
Analysing Of İbrahim Nasrallah's Novel 'Wind'
- Tez No: 594245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İCLAL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbrahim Nasrallah, Beyaz Atlar Zamanı, Rüzgâr, Filistin Edebiyatı, Diaspora, Ibrahim Nasrallah, Time of White Horses, Wind, Palestinian Literature, Diaspora
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Modern Arap ve Filistin edebiyatında önemli bir yere sahip olan İbrahim Nasrallah, dünya edebiyatında da tanınan bir yazardır. Nasrallah'ın eserleri pek çok dile tercüme edilmiştir. Yazarın roman, hikâye, şiir, sinema eleştirisi, resim ve fotoğrafçılığı da kapsayan geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır. Özellikle roman alanında adını duyurmuş ve bu alanda pek çok ödül almıştır. Tezimizin konusu, Beyaz Atlar Zamanı üçlemesinin ilk kitabı olan“Rüzgâr ”adlı romanıdır. Tarihî roman incelemesi olan bu tezde, eseri farklı açılardan ele almayı amaçladık. Modern Filistin edebiyatını, tarihini ve sosyo-kültürel yapısını irdelemeye çalıştık. İbrahim Nasrallah'ın Filistin sürgün/diaspora edebiyatı içindeki yeri ve onun romantizm ile ilişkisi üzerinde durduk. Böylece“sürgündeki/diasporadaki vatansever edebiyatı”alanında kayda değer örneklerden biri olan ve Türkçeye çevirisi bulunmayan Rüzgâr'ın önemini ortaya koymaya gayret ettik. Ayrıca bu romanın incelenmesiyle, Filistin direnişi ve Filistin kimliğinin bir edebiyat eseri üzerinden nasıl anlatıldığını göstermeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
İbrahim Nasrallah, who has an important place in modern Arabic and Palestinian literature, is a well-known writer in world literature. Nasrallah's works have been translated into many languages. The author has a wide range of works including novels, stories, poetry, film criticism, painting and photography. He made a name for himself especially in the field of novels and received many awards in this field. Our thesis analysis the first book of the“Time of White Horses”trilogy,“Wind”. We emphasized its place in diaspora literature and its relationship with romance, so we tried to reveal the importance of the Wind, which is one of the notable examples in the field of vat patriotic literature in exile/diaspora and has no translation into Turkish. We aimed to show how it is told through literature.