Hatay'ın Samandağ ilçesinde konuşulan Arapça üzerine bir derleme çalışması
A compilation study of spoken Arabic in Samandağ, a district of Hatay
- Tez No: 594246
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İCLAL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Samandağ Arap lehçesi, Anadolu Arap lehçeleri, lehçe, fusha, Araplar, Samandağ Arabic Dialect, Anatolian Arabic Dialects, Dialect, Classical Arabic, Arabs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğini kullandığımız bu çalışmada Hatay'ın Samandağ ilçesinde konuşulan Arap diyalekti ele alınmıştır. Samandağ Arap diyalektinin ses, biçim ve cümle bilgisi yönünden temel özellikleri betimlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; Samandağ ve Samandağ'da yaşayan Arap asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tarihi hakkında kısa bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Samandağ Arap diyalektinin incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, metin örnekleri ve sözlüğe yer verilmiştir. Günümüzde Samandağ Arapları tarafından temelde Suriye-Lazkiye bölgesi lehçesinin konuşulduğu görülmüştür. Dil etkileşimi sonucunda zamanla ses ve biçim açısından yeni Türkçeye özgü unsurlar barındıran bir alt kolu olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which we used semi-structured interview technique, the Arab dialect spoken in Samandag district of Hatay was discussed. The basic features of the Samandag Arab dialect in terms of sound, form and sentence knowledge are described. In the first part of the study of Arab origin living in Samandağ Samandağ and it is given brief information about the history of the Republic of Turkey citizens. In the second part, the study of the Samandag Arabic dialect is made. In the third chapter, text samples and dictionary are given. Today, it is seen that Samandag Arabs talked about the dialect of Syria-Latakia region. As a result of the language interaction, some elements specific to the new Turkish language in terms of voice and form were included in the dialect. In this regard, the Arabic dialect of Samandag, Hatay, is considered as a sub-branch of the Syrian dialect which is composed of elements specific to Turkish.