Cao'nun midye kabuklarından elde edilerek atık mantar kompostunun pirolizinde katalizör olarak değerlendirilmesi
Obtaining Cao form obstatric shell and its evaluation in pyrolysis of spent mushroom compost as catalyst
  1. Tez No: 594296
  2. Yazar: FATMA CANSU AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mantar kompostu, Midye kabuğu, CaO, Katalizör, Piroliz, Sentetik Sıvı ürün, Mushroom composte, Mussel Shell, CaO, Catalyst, Pyrolysis, Synthetic Liquid produc
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, mantar kompostu atığı biyokütle kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Mantar kompostu atığının 400, 500, 600, 700oC sıcaklık ve 300 ve 500oC/dk ısıtma hızı ile hızlı piroliz deneyleri azot ortamında sabit yatak reaktörde gerçekleştirilmiştir. En yüksek sıvı ürün verimi 500oC sıcaklık ve 500oC/dk ısıtma hızında % 34,3 olarak elde edilmiştir. Deneylerin ikinci aşamasında katalizörün ürün verimi ve bileşenlerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla katalizör olarak Mussel Shell (deniz midyesi), Argopecten Gıbbus Curved (tarak midyesi) ve ticari CaO kullanılmıştır. Katalizör kullanımında sıvı ürün verimi azalmış, gaz ürün verimi ise artmıştır. Elde edilen sıvı ürünler karakterize edildiğinde ise midye kabuklarının ticari CaO'ya benzer ürün dağılımı yarattığı saptanmıştır. Oksijenli bileşikler ve yağ asitleri midye kabukları ve CaO kullanımı ile azalırken fenol ve metol fenoler artmıştır. Bu amaçla hem doğal ve atık bir malzeme olan midye kabuklarının hem de atık mantar kompostunun uygun alanlarda değerlendirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, spent mushroom compost is used as a biomass sources. Fast pyrolysis experiments were carried out fixed bed reactor at a pyrolysis temperatures of 400, 500, 600, 700oC; with a heating rates of 300 and 500oC/min in nitrogen atmosphere. Max oil yield was obtained as % 34,3 at a pyrolysis temperature of 500oC and heating rate of 500oC/min. The influence of catalyst on the product yields and composition was investigated at the second stage of experiments. For this purpose, Mussel Shell, Argopecten Gıbbus Curved and commercial CaO were used as catalyst. Oil product was decreased and gas yield was increased by using catalyst. The oil products obtained by Mussel Shell was similar with that obtained by commercial CaO. Oxygenated compounds and fatty acids were decreased, while phenol and methyl phenols were increased by using catalyst. For this purpose, both Mussel Shell which is the natural and waste material, and spent mushroom compost were evaluated in suitable areas.