Trauma and potential healing in Lan Cao's Monkey Bridge and The Lotus and the Storm
Lan Cao'nun Monkey Bridge ve The Lotus and the Storm romanlarında travma ve potansiyel iyileşme
- Tez No: 706739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEFNE TUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Lan Cao, Travma, İyileşme, Vietnam Savaşı, Vietnamlı Amerikalı, Lan Cao, Trauma, Healing, Vietnam War, Vietnamese American
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Vietnam Savaşı, bitiminden yaklaşık yarım yüzyıl sonra, savaşa müdahil olan ulusların ve vahşete maruz kalan insanların hafızalarında hâlâ güçlü bir yer tutmaya devam etmektedir. Ancak, savaşın etkilerine ilişkin tartışmalar, Vietnamlıların deneyimlerini sürekli göz ardı etmiş ve ABD merkezli bir bakış açısı etrafında şekillenmiştir. Ana akım Amerikan kültür ürünleri, Amerikan gazilerinin deneyiminin ön plana çıkmasında ve dolayısıyla Vietnamlıların Savaşa dair seslerinin silinmesinde etkili bir role sahiptir. Bu haliyle, Vietnamlı Amerikan edebiyatı, Vietnam Savaşı hakkındaki egemen Amerikan söylemine bir yanıt olarak ortaya çıkmış ve göç sonrasında ABD'de marjinalleştirilen Vietnamlıların deneyimlerini odağına almıştır. Vietnam'da doğup savaş nedeniyle erken yaşta ABD'ye göç eden insanları tanımlamak için kullanılan bir terim olan 1.5 kuşak Vietnamlı gruba mensup olan Lan Cao, Monkey Bridge (1997) ve The Lotus and the Storm (2014) adlı romanlarında savaşın hayatta kalan Vietnamlılar üzerindeki etkisine değinmektedir. Her iki roman da, geçmişteki travmatik olayların, bireylerin şimdiki hayatları üzerindeki sonuçlarını, bireylerin farklı deneyimlerine, karakter özelliklerine, inançlarına ve içinde bulundukları koşullara bağlı kalarak farklı semptomlarla göstermektedir. Cao'nun romanları, savaşın, bireysel travmaların yanı sıra, kolektif olarak yaşanan ve kolektif travmaya yol açan bir olgu olduğunu da vurgular. Bireysel ve kolektif travmalara neden olan şiddete rağmen, Cao, karakterlerini sürekli patolojik durumda olan çaresiz kurbanlar olarak değil, travmalarını geride bırakıp iyileşmek için mücadele veren kişiler olarak tasvir eder. Bu nedenle, bu çalışma iki romanda travmanın bireysel ve kolektif temsillerini ve her iki düzlemde yürütülen iyileşme çabalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, Vietnam Savaşı'ndan sağ kurtulanların travmasını ve iyileşme çabalarını daha iyi anlamak için, hem travmanın bireylerin psikeleri üzerindeki etkilerine odaklanan geleneksel travma teorilerinden, hem de aynı olaya dair farklı deneyimlerin olabileceğine ve travmanın yaşandığı bağlamların önemini vurgulayan ve kişilerin iyileşmek için farklı yollara başvurduğunu savunan çoğulcu yaklaşımlardan faydalanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nearly half a century since its end, the Vietnam War still continues to hold a strong place in the memories of the nations involved and of people who were subjected to the atrocities. However, debates on the effects of the War have always revolved around a U.S.-centered perspective excluding the Vietnamese experience. Mainstream American cultural productions have an influential role in foregrounding the American veterans' experience and thus erasing the Vietnamese voice related to the War. As such, Vietnamese American literature appears as a response to the dominant American discourse on the Vietnam War and concentrates on the experiences of the Vietnamese who have been marginalized in the U.S. after immigration. Being a 1.5 generation Vietnamese, a term used to describe the people who were born in Vietnam and moved to the U.S. at an early age due to the War, Lan Cao places emphasis on the impact of the War on the Vietnamese war survivors in her novels, Monkey Bridge (1997) and The Lotus and the Storm (2014). Both novels demonstrate the consequences of traumatic past events in the present lives of the individuals through multiple symptoms depending on their distinct experiences, character traits, beliefs and present condition. Besides individual traumas, Cao's novels attach importance to the impact of the War as a collectively experienced phenomenon leading to collective trauma. Despite the violence causing individual and collective traumas, Cao does not portray the Vietnamese as helpless victims constantly in a pathological state, rather, they are depicted as trauma survivors who struggle to recover. Hence, this study aims to explore the representations of trauma at individual and collective levels and the efforts carried out at both levels for potential healing in the two novels. To better understand the trauma of the Vietnamese war survivors and their healing efforts, this study utilizes both traditional models of trauma theory that focus on the effects of trauma on the individual psyche and pluralistic approaches to trauma that highlight the importance of distinct experiences and contexts in which these experiences are situated and diverse paths taken by individuals for potential healing.