Uzay astronomisinin geleceği
Future of space astronomy
- Tez No: 594370
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR EVREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Uzay astronomisinin geleceği, uzay politikaları, uzay araçları, uzay teleskopları, Future of space astronomy, space policies, space vehicles, space telescopes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Astronomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Astronomlar şuan uzayda bulunan ve dünya üzerindeki teleskoplar ile pek çok veriye ulaşabilmektedir. Ancak önümüzdeki 10 – 15 yıl içinde bu teleskopların planlanan astronomik görevleri sona erecektir. Bu durum karşısında yeni projelerin ve tasarımların yapılması gerekmektedir. Astronomi, evreni keşfetmek ve temel bilimsel soruları yanıtlamak için tüm elektromanyetik tayfı mümkün olduğunca eş zamanlı kullanmayı amaçlar. Uzayda konuşlanmış gözlemevlerinin kullanımı, yüksek enerjili gama ışınlarından radyo dalgalarına kadar tüm elektromanyetik tayfa erişim sağlayarak astronomi ve astrofizik için önemli bir rol oynamaktadır. Uzay gözlemevleri dünya üzerinde bulunan gözlemevleri ile birbirini tamamlayarak evren hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Büyük uzay gözlemevlerinin karmaşıklığı ve maliyetinin fazla olması uluslararası işbirliği gerektirir. Bu nedenle gelişmiş olan ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler birleşerek bilime katkıda bulunurlar ve yeni hedeflere yönelirler. Tez çalışmasında her bir uzay teleskobunun astronomi ve astrofizik amaçları, proje hedefleri, gözlemsel başarıları ve çalışma sonuçları ilgili yayınlardan taranmıştır. Yeni tasarlanan uydu teleskopların yapımı ve çalışma alanları proje ekibinin hazırladıkları dokümanlarla incelenmiştir. Her geçen gün kullanım alanı genişleyen uzay, uzaya ilişkin söz sahibi ülkelerin kabiliyetleri ve bu konuda bu ülkelerin mevcut faaliyet ve politikaları hakkında araştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Astronomers today have access to an impressive set of space missions and ground-based observatories that gives them nearly continuous coverage of the electromagnetic spectrum from the γ-ray to the radio regions. But there is serious concern about the situation in the next 10 - 15 years, when current space astronomy missions will have ended and new missions will be much less numerous. Astronomy is a diffcult observational science requiring continuous and simultaneous access to the full electromagnetic spectrum to explore our complex Universe and to pursue answers to fundamental scientific questions. The size, complexity and costs of large space observatories must place a growing emphasis on international collaboration. In this thesis, the astronomy and astrophysical aims of each space telescope, project objectives, observational achievements and study results were searched for in related publications. The construction and working areas of newly designed satellite telescopes have been examined with the documents prepared by the project team. Some exposure is made about the expanding use of space, about the capabilities of the countries which have a say in the field of space and about their current activities and their policies.