Televizyon belgesel filminde anlam inşası:'Inside The Koran' örneği
The construction of sense in television documentary film: The example of 'Inside he Koran'
  1. Tez No: 594390
  2. Yazar: MESUT TANIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DEVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belgesel film, Belgesel Sinema, Göstergebilim, Söylem, Retorik, Televizyon, Temsil, Kur'an, İslam ve Kur'an, İslamofobi, Nesnel, Documentary Film, Documentary Cinema, Semiology, Discourse, Rhetoric, Television, Representation, Holy Quran, Islam and Quran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Belgesel film, ortaya çıktığından beri, toplumsal değişim ve dönüşümlere etki etmiştir. Çünkü belgesel filmi;“gerçek”olay ve olguları temsil eden ve bize doğru bilgileri ulaştıran bir başvuru kaynağı olarak görülmüştür. Belgesele yüklenen bu ciddi misyonun gereği özellikle din, tarih ve bilim gibi hassas ve önemli konularda belgesel kanalları ve yapımcılarının da bu hassasiyeti göstermesi istenmiştir. Dünya tarihini kökten değiştiren ve sosyolojik anlamda çok önemli bir değişimin başlangıcı kabul edilen Kur'an'ın; belgesel sinema gibi -tanımında ve işlevlerinde ortak bir noktada buluşulmayan- bir türde nasıl ele alınıp nasıl temsil edildiği önemli olduğundan“Inside the Koran”belgeseli filmi ele alınmıştır. Antony Thomas'ın 2008 yılında yaptığı, pazarda büyük bir yere sahip olan uluslararası tematik belgesel kanalı National Geographic'de yayınladığı filmin analizi; gerçek, temsil, ideoloji, kurumsal yapı, nesnellik, etik gibi alt başlıklara da değinerek üç ayrı kavram üzerinden (göstergebilim, söylem, retorik) yapılmıştır.“Belgesel tam olarak nedir?”sorusunun cevabının çalışmada, toplumsal olayları inceleyen ve kültür üretimine katkısı olan belgesellerin, yapım süreçleri göz önüne alındığında, yönetmenin bakışı, kurumsal yapının duruşu ve ideoloji gibi unsurlardan sıyrılarak ne kadar nesnel olabileceği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that documentary films have an influence over social changes and transformations. It's because we consider documentary film as a source of application that represents“real”facts and events and conveys us true information. Due to the serious purpose with which we charge the documentary, we expect documentary channels and producers to be meticulous on sensitive and important topics such as religion, history and science. In this study, it was analyzed that the documentary film entitled The Koran released in 2008 by Antony Thomas who has had successful documentary works broadcast on National Geographic, an international thematic documentary channel which has a significant place in the international market, with touching upon its relationship with subtitles such as real, representation, ideology, organizational structure, objectivity, and ethics on three different concepts (semiology, discourse, rhetoric). Undoubtedly, it is important to examine how a divine text, such as the Qur'an, which has radically changed the history of world and which is accepted as the beginning of a very important change in sociological terms, has been dealt with in the form of documentary cinema which still diverges in respect to its definition and function. This study was decided to be carried out because the objectivity of the quest for truth in this documentary is a responsibility not only towards 1.5 billion Muslims but also towards the whole world in these times in which islamophobia increasing day by day. And it was concluded that in this documentary that Anthony Thomas who analyzed the Quran as an Occidental foreigner couldn't avoid prejudice and ideology, and couldn't examine the topic objectively