Kur'an-ı kerim'de 'H-K-M' kökünün semantik incelenmesi
Semantic analysis of the H-K-M iron in Kur'an-i Kerim
- Tez No: 594417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİZ KALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, Arap Dili, H-K-M, Hüküm, Hikmet, Kur`an-ı Kerim, Semantik Analiz, Arabic Language, Allah, H-K-M, Provisions, Semantic Analysis, The Quran, Wisdom
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Allah (c.c) üstün güç ve kuvvet sahibidir. Kur`an-ı Kerim'de bu güç ve üstünlük insanlara farklı kelimelerle bildirilmiştir. Arap dilinde kelimeler kullanıldığı kalıplara ve bağlama göre farklı anlamlar kazanmaktadır. Semantik analizle bu anlamlara ulaşılıp Allah'ın (c.c) muradı insanlar tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu araştırmada H-K-M kökü ve türevleri incelenerek semantik analiz açısından önemi açıklanmaktadır. Kur`an-ı Kerim`de 210 yerde H-K-M kökü, kullanım yerine ve bulunduğu kalıba göre faklı anlamlar kazanmaktadır. Bu kökten ortaya çıkan anlamlar Kur`an`da Allah'ın (c.c) yüceliğini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
God's superior power and stronger. This power and superiority in the Qur'anic verses were reported to the people in different words. Arabic language has different meanings according to English word patterns and sentences. These meanings can be reached by semantic analysis. In this research, H-K-M examined the semantics and its derivatives and explained its importance by analyzing semantics. Instead of using the H-K-M root in 210 places in the Quran, there are different meanings according to the pattern. It was of great importance that God showed His glory better.