Bütçe dengesi ve özel tasarruflar arasındaki ilişki
Relationship between budget balance and private savings
- Tez No: 594470
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bütçe Dengesi, Özel Tasarruf, Ricardocu Denklik, ARDL Sınır Testi, Toda-Yamamoto Nedensellik Testi, Budget Balance, Private Savings, Ricardian Equivalence, ARDL Boundary Test, Toda-Yamamoto Causality Test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bütçe Dengesi ve Özel Tasarruflar Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Giresun, 2019 Kamu açıkları finanse edilirken borçlanmaya gidilmesi özel kesimde servet artışı olacağı şeklinde algılanır. Ricardocu Denklik Yaklaşımına göre vergilerdeki değişim sonucunda bütçe açığı oluşur. Bütçe açığını finanse etmek için borçlanmaya gidilmesi, gelecek dönemde borçların ödenebilmesi için vergi artışına neden olur. Bu nedenle bütçe dengesi ve özel tasarruflar arasında bir ilişki olabileceği tartışılır. Yaklaşımında bütçe açıkları ve cari açık arasında bir ilişki olmadığı öne sürülmüştür. Keynesyen yaklaşıma göreyse Ricardocu Denklik Yaklaşımının tersine bütçe açıklarının cari açığa neden olduğu varsayılmıştır. Çalışmada, bütçe dengesi ve özel tasarruflar arasındaki ilişki 1985-2016 yılları arasındaki verilerle, ARDL yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular bütçe dengesi ve özel tasarruflar arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu, kamu tasarrufu arttığında özel tasarrufların azaldığını göstermiştir. Dolayısıyla Ricardocu Denklik Teoreminin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Budget Balance and Private Savings, Master Thesis, Giresun, 2019 Borrowing while financing public deficits is perceived as an increase in wealth in the private sector. According to the Ricardian Equivalence Approach, budget deficit occurs as a result of the change in taxes. Borrowing to finance the budget deficit causes an increase in taxation in order to pay the debts in the future. Therefore, it is argued that there may be a relationship between budget balance and private savings. In his approach, there is no relation between budget deficits and current account deficit. According to the Keynesian approach, contrary to the Ricardian Equivalence Approach, budget deficits are assumed to cause the current account deficit. In this study, the relationship between budget balance and private savings was analyzed by using ARDL method with data between 1985-2016. The findings show that there is a long-term relationship between budget balance and private savings and private savings decrease when public savings increase. Therefore, it is concluded that Ricardian Equivalence Theorem is valid.