Erzurumlu İsmail Hakkı ve Kitab-ı Gevheriyye'si ( İnceleme-metin)
Erzurumlu İsmail Hakkı and Kitâb-ı Gevheriyye (Examinition-text)
- Tez No: 594497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL SUCU KÖROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Muhammediye, Erzurumlu İsmail Hakkı, Yazıcıoğlu Mehmed, Kitâb-ı Gevheriyye, Classical Turkish Literature, İsmail Hakkı of Erzurum, Yazıcıoğlu Mehmed, Kitâb-ı Gevheriyye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 545
Özet
Bu çalışma, Erzurumlu İsmail Hakkı'nın 1862 yılında yazdığı Kitâb-ı Gevheriyye adlı eserinin incelenmesi ve metninin hazırlanmasından oluşmaktadır. Hanefî mezhebine bağlı olan İsmail Hakkı, Erzurum ili Cibali köyünde doğmuştur. İyi bir eğitim almamasına rağmen kendi çabasıyla bazı ilim dallarından istifade etmiş, bunu da eserine yansıtmıştır. Eser birçok yönüyle Yazıcıoğlu Mehmed'in Muhammediye adlı eserine benzemektedir. Sürekli değişen nazım şekillerinden dolayı eseri tek bir nazım şekliyle ilişkilendirmek doğru olmayacaktır. Buradan hareketle onu diğer Muhammediyelerle birlikte anmak da yanlış değildir. Bu çalışmada eser tüm yönleriyle ele alınmış, Yazıcıoğlu'nun eseriyle de mukayese edilmiştir. İsmail Hakkı'nın bahsi geçen eserden başka Mevlid adında bir eserinin daha olduğunu biliyoruz. Ancak eserin kimde olduğu konusunda bir fikrimiz bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study consists of the analysis of the literary work“Kitâb-ı Gevheriyye”, which is written by İsmail Hakkı of Erzurum in 1862, and the preparation of its text. İsmail Hakkı, a member of the Hanafi sect, was born in Erzurum, Cibali Village. Despite the fact that, he didn't have education properly, by his own efforts, he utilized a number of disciplines and he reflected it to his work.“Kitâb-ı Gevheriyye”, in many aspects, reminds of Yazıcıoglu Mehmed's“Muhammediye”. Because of the continously changing verse forms, it would be inappropriate to associate the work with only one verse form. From this point of view, it would not be a mistake to mention that with other“Muhammediye”s. In this study, the work is reviewed in all aspects and compared with Yazıcıoglu's work. We know that, except for the related work İsmail Hakkı wrote another one called“Mevlid”. But it is unknown who has it.