Geleneksel bankacılık ile mobil bankacılık verimliliğinin kıyaslanması
Comparison of traditional banking and mobile banking productivity
- Tez No: 594498
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: mobil bankacılık, verimlilik, internet, veri zarflama analizi, müşteri, mobile banking, productivity, internet, data envelopment analysis, customer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bankacılık, son yıllarda artan teknolojik gelişmelere en duyarlı sektörlerden biridir. Özellikle Türkiye'de internet kullanıcı sayısındaki artış ile birlikte dijital kanallara olan talep ve yatırımlar artmıştır. Bu yatırımlarla birlikte klasik bankacılığın yerini dijital kanallar almaya başlamıştır. Zaman geçtikçe şube sayılarının azalması, insan gücüne olan ihtiyaçtaki düşüş ve artan talepler ile birlikte sektörün tamamen dijitalleşmesi günümüzde ciddi bir şekilde tartışılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, dijital alanların en çok tercih edilen kanalı mobil bankacılık yıllara göre incelenmiştir. 2011-2018 yılları arasında mobil bankacılığın verimliliği müşteri adedi, finansal ve finansal olmayan işlemlere göre veri zarflama analizi ile belirlenmiştir. Mobil bankacılık kullanımındaki artışın ekonomik durgunluk dönemlerindeki etkisi ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın sonucunda mevduat bankaları 2011 ile 2018 yılları arasında sadece 2013 yılında verimli bir şekilde faaliyetlerini devam ettirirken, verimliliğin en düşük olarak belirlendiği yıl 2012 olmuştur. Mobil bankacılık kanalı ise 2011, 2017 ve 2018 yıllarında verimlilik şartlarını sağlarken, 2013 yılı verimliliğin en düşük olduğu yıl olarak dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
Banking is one of the most sensitive sectors in recent years. In particular, the demand for digital channels along with the increase in the number of internet users in Turkey and have increased. With these investments, classical banking has started to be replaced by digital channels. With the decrease in the number of branches, the decrease in the need for manpower and the increasing demands, the digitalization of the sector has begun to be debated. In this study, the most preferred channel of digital fields was examined according to mobile banking years. The productivity of mobile banking between the years of 2007-2018 was determined by data envelopment analysis according to the number of customers, financial and non-financial transactions. The impact of the increase in the use of mobile banking on the economic recession was revealed. As a result of the study, while the deposit banks only continued to operate productivity in 2013 between 2011 and 2018, the year 2012 was the lowest. On the other hand, while the mobile banking way provided the conditions of productivity in 2011, 2017 and 2018, 2013 was the year when the productivity was the lowest draw attention.