Beden ve uzamda hareketin simetrisi
Symmetry of movement in body and space
- Tez No: 594553
- Danışmanlar: PROF. TUĞÇE ULUGÜN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Simetri, Oran, Orantı, Ölçü, Ölçüm, Mekân, Uzam, Beden, Vitruvius, Leonardo da Vinci, Symmetry, Portion, Proportion, Measure, Measurement, Space, Body, Vitruvius, Leonardo da Vinci
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Modern Dans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, simetri kavramının beden ve uzamda incelenmesi ve bir ölçü birimi olarak beden kavramı üzerine odaklanmıştır. Çok uzun zamanlardan beri bilinen bir olgu olan simetrinin tarihçesi beden ve uzam başlığı altında sahne sanatları, matematik, mimarlık ve müzik alanlarında araştırılmıştır. Aynı doğrultuda fiziksel hareket araştırmaları yapılmış, sürece dair dört farklı versiyon üretilmiş ve seyirciye sunulmuştur. Vitruvius'un simetri tanımından yola çıkılarak oran, orantı, ölçüm prensipleri üzerinden beden ve uzamda hareket üzerine araştırmalar gerçekletirilmiştir. Leonardo da Vinci'nin çizdiği Vitruvius Adamı resmine fiziksel hareketsel anlamda atıfta bulunulmuştur. Araştırmalar üretilen yeni bir simetrik hareket skoru temel alınarak kompoze edilmiş, beden ve uzamda simetrik ya da eşit sayıda hareket prensibi üzerine yapılandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the study of the concept of symmetry in body and space and the concept of body as a unit of measure. The history of symmetry, a phenomenon which has been known for a long time, has been researched in the fields of performing arts, mathematics, architecture and music under the title of body and space. In the same direction, physical movement research was conducted, four different versions of the process were created and presented to the audience. Based on the definition of Vitruvius symmetry, research on movement in the body and space has been carried out on the principles of proportion, proportion and measurement. The picture of the Vitruvian Man by Leonardo da Vinci is referred to in a physical movement sense. The research was composed on the basis of a new symmetrical movement score produced and was constructed on the principle of symmetrical or equivalent number of movements in body and space.