Celal Esad Arseven'in hayatı
Celal Esad Arseven's life
- Tez No: 594677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Celal Esad Arseven, resim, mimari, sanat, biyografi, Celal Esad Arseven, painting, architecture, art, biography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Özellikle Cumhuriyet döneminde yaptığı çalışmalarla Türk sanat tarihine damgasını vuran Celal Esad Arseven, 1875'te İstanbul Beşiktaş'ta doğmuştur. Babası Sadrazam Ahmet Esad Paşa, annesi Fatma Suzidil hanımdır. Doğumundan kısa bir süre sonra babasının vefatı üzerine amcası tarafından yetiştirilmiştir. Celal Esad, kendi isteğiyle kaydolduğu Sanayi-i Nefise Mektebi'nden amcasının ısrarı ve padişah iradesiyle 1891'de Mekteb-i Harbiye'nin“Zadegan”sınıfına geçmiştir. Mezun olduktan sonra Abdülhamid'in yaverlerinden biri olan Celal Esad'ın askerlik hayatı kısa sürmüştür. II. Meşrutiyet'ten sonra görevinden istifa eden Celal Esad, bunu takip eden yıllarda çeşitli yazılar yazmış, bazı sanat ve arkeoloji araştırmaları yapmıştır. Kadıköy Belediye Müdürlüğü yapmış, Sanayi-i Nefise Mektebi'nde, mimari tarihi ve şehircilik derslerini okutmuş ve iki dönem milletvekilliği yapmıştır. Çok sayıda tiyatro oyunu bulunan, sinema ve müzikle yakından ilgilenen, İstanbul'un Bizans ve Türk devri eserlerinin yerlerini gösteren bir arkeolojik şehir planı neşreden ve Kalem adında bir dergi çıkaran Celal Esad, İstanbul tarihi ve eski yapıları ile sanat tarihine dair eserler, sanat tarihi sözlükleri ve büyük bir sanat ansiklopedisi yazmış, özellikle suluboya resimlerini defalarca sergilemiştir. İdareci, şehirci, tiyatro ve senaryo yazarı, rejisör, ressam, sanat tarihçisi, öğretim üyesi, sözlükçü, ansiklopedici sıfatlarının tümünü taşıyan Celal Esad, Bizans dönemi İstanbul'unun karşısında Türk İstanbul'unun; Arap ve İran'dan bağımsız Türk sanatının varlığının savunucusu olmuştur. Hayatı boyunca birçok ilke ve öncülüklere imza atan Celal Esad'a Devlet Kültür Armağanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından Fahri Doktorluk unvanı verilmiştir. Üç defa evlenen Celal Esad, 13 Kasım 1971'de hayatını kaybetmiş, Sahrâ-yı Cedid Mezarlığı'na defnedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Celal Assad was enrolled in the“Zadegan”class of the Military Academy in 1891 with the insistence of his uncle and the will of the Sultan from the Sanayi-i Nefise School, which he voluntarily enrolled. After his graduation, Celal Assad, one of Abdulhamit's aide, had a short military life. II. Celal Esad, who resigned from office after the Constitutional Monarchy, wrote various articles and conducted some art and archeology researches. He officiated as the Municipality Director of Kadıköy, and taught architecture history and urbanism courses at Sanayi-i Nefise Mektebi and officiated as a deputy for two terms. Celal Esad, who was interested in cinema and music and has a lot of theater plays, has published an archaeological city plan that showing the places of Byzantine and Turkish period works in Istanbul and published a magazine named Kalem, wrote studies on Istanbul history and old buildings and art history, art history dictionaries and a great art encyclopedia, especially his watercolor paintings exhibited many times. Celal Esad, who has all the titles of administrator, urbanist, theater and screenwriter, director, painter, art historian, lecturer, lexicographer, encyclopedia, Celal Assad was the defender of Turkish Istanbul against Byzantine Istanbul; the existence of Turkish art independent from Arab and Iran. Celal Assad, who married three times, died on November 13, 1971 and was buried in the Sahrâ-yı Cedid Cemetery.