Manevi bakım hizmetlerinin kaygı, depresyon ve umutsuzluk üzerine etkisi (Kayseri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu örneği)
The effect of spiritual care on anxiety, depression and hopelessness (A study on prisoners in Kayseri Closed Prison
- Tez No: 594777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Psikoloji, Kaygı, Depresyon, Umutsuzluk, Cezaevi, Spiritual Counseling and Care, Psychology, Anxiety, Depression, Hopelessness, Prison and Detention Houses
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsan ruh ve beden bütünlüğü içerisinde hayatı anlamlandırmaktadır. Hayatı anlamlandırma sürecinde dini-manevi öğretilerin insan üzerine etkisi gözlemlenebilmektedir. Manevi danışmanlık bireyin olumsuz yaşam olayları ile baş etmede dini ve manevi enstrümanlar aracılığı ile harekete geçirilerek kişiye destek sağlanmasıdır. Bu çalışmada manevi bakım hizmetlerinin kaygı, depresyon ve umutsuzluk üzerine etkisi Kayseri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu örnekleminde incelenmiştir. 31 erkek adli suç hükümlüsüne ön test/son test tekniği ile Beck kaygı, depresyon ve umutsuzluk ölçekleri uygulanmıştır. Ön test sonrasında hükümlülere ümitvar olmak, sabır, yaratıcıyı tanımak, yaratıcıya karşı görev ve sorumluluklarımız, kader, haya, ibadetlerin önemi, tefekkür, sevgi ve merhamet konulu dini-psiko eğitim programları uygulanmıştır. Uygulama sonrasında örneklem grubuna ilgili testler tekrar uygulanarak sonuçlar incelenmiştir. Hazırlanan manevi danışmanlık ve rehberlik programının bu hükümlülere uygulanması sonucunda hükümlülerin kaygı ve depresyon seviyelerinin belirgin azaldığı gözlemlenirken, umutsuzluk seviyesinde beklentilere cevap verecek kadar etkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Human makes sense of life in the body and soul. In the process of making sense of life, the effect of religious-spiritual teachings on human beings can be observed. Religious-spiritual counselling and care is to provide support to the individual by acting through religious and spiritual instruments in dealing with negative life events. In this study, the effects of spiritual care services on anxiety, depression and hopelessness were examined in the sample of Kayseri Closed Prison. 31 male prisoners were subjected to Beck anxiety, depression and hopelessness scales with test/re-test technique. After the test, religious-psychoeducation program which consists of being hopeful, patience, knowing the creator, our duties and responsibilities towards the creator, fate, decency, importance of prayers, contemplation, love and compassion were applied on prisoners. After the spiritual, religious education, related tests were re-applied to the experimental group and the results were compared. As a result of the religious-psychoeducation program to these prisoners, it was observed that the anxiety and depression levels of the convicts decreased, but hopelessness level did not decline as much.