Çocukların cinsel istismarı
Sexual abuse of children
  1. Tez No: 594888
  2. Yazar: BÜNYAMİN UÇAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel istismar, 103. madde, cinsel taciz, ceza hukuku, Sexuel abuse, 103.articles, sexual harassment, criminal law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Geçmişten günümüze değin tüm toplumların ortak amacı,kendi topraklarındaki huzur ve güven ortamını sağlayıp iç barışı tesis etmek ve bu çerçevede dış tehditlerden uzak kalmaktır. Bu amaç doğrultusunda devletler, geleceğin yetişkinleri olan çocukların sağlıklı ve donanımlı bireyler olarak yetişmesi için gerekli düzenlemeleri ve uygun ortamı sağlamaya gayret gösterirler. İşte bu sebeple; dini, dili ve toplumsal yaşantısı birbirinden tamamen farklı olan ülkelerin ortak paydada buluştuğu noktalardan biri de, fiziksel ve ruhsal açıdan korunmaya muhtaç durumda olan çocuklara karşı cinsel nitelikteki eylemlerin cezalandırılması gerektiği hususudur. Gerçekten de günümüzde tüm toplumlarda, çocuklara karşı gerçekleştirilen cinsel nitelikteki eylemlerin farklı şekillerde cezalandırılarak caydırıcılığın sağlanması amaçlanmaktadır. Genel olarak hal böyle iken; ülkemizde tıp, hukuk ve psikoloji gibi birçok alanda yapılan çalışmalara ve devlet eliyle gerçekleşen denetimlere rağmen, cinsel istismar eylemlerinin her geçen gün arttığını görmekteyiz. Bunun sebepleri çalışmamızda detaylıca ele alınmış olmakla birlikte, medyanın cinsel istismar eylemlerinin artışı konusunda masum olmadığını burada belirtmek gerekir. 5237 Sayılı TCK'nın 103/1 maddesinde basit cinsel istismar, 103/2maddesinde ise ilk fıkraya nazaran daha ağır unsurlar içeren nitelikli cinsel v istismar suçu yer almıştır. Aynı maddenin 103/3-4. fıkralarında ise 103/1 ve 103/2 maddelerine göre suçun ağırlaştırıcı unsurları ele alınıp, son olarak 103/5-6. fıkralarında ise suçun netice sebebiyle ağırlaşmış halleri düzenlenmiştir. Öte yandan fiziksel ve ruhsal yapılarının elverişli olması sebebiyle geçmişten günümüze değin süregelen çocukların cinsel istismarı suçu, genellikle sadece mağdur çocuğun soyut beyanı üzerine harekete geçilen bir alan olduğundan, delillerin net olarak tespiti edilmesi hem maddi gerçeğin ortaya çıkarılması hem de şüphelinin mağduriyetine sebep olmaması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada; uygulamada karşılaşılan bir takım aksaklıklar, Yargıtay'ın içtihatlarına eleştirel bazı yaklaşımlar, medyanın cinsel istismar vakalarına olumlu ve olumsuz yansımaları ile cinsel istismar suçunu işleyen faillere verilen cezaların yüksek olmasına rağmen caydırıcılığın neden sağlanamadığı gibi çözüm odaklı bir takım fikirler ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The common goal of societies throughout the course of history has been to ensure harmony and security in their lands, establish internal peace and by doing so, avoiding external threats. To achieve this, states work to provide the required environment and means that allow for their offspring to develop into healthy and learned adults. Therefore, no matter what a nation's religion, language or cultural fabric are, they all concur on the idea that sexual abuse of children who only deserve physical and mental protection, should never go unpunished. The goal today, is to deter potential predators with various forms of punishment in countries where children are sexually molested or abused.Despite all the efforts and works in the fields of science, law, psychology and the Turkish government's regulation, it's unfortunate that sexual abuse and exploitation crimes are still occurring at an increased level. We have discussed the reasons as to why in our study, and it is essential to note that the media plays a part in motivating the nationwide increase of sexual abuse. In the Article 103/1 of 5237 numbered Code of Criminal Code of Republic of Turkey, soft sexual abuse case is discussed, whereas, sexual abuse cases that include harder crimes compering to the 103/1 are discussed in 103/2. In the same article's vii 103/3-4, aggravating factors of the crime are addressed according to 103/1-2, levels of the crime depending on the result have been finally regulated in 103/5-6. On the other hand, in regards children sexual abuse cases from past to the present, because it's a case that is acted upon by the statement of the victim children, clear identification of the proofs is of great importance in terms of exposing the material truth and preventing the suspect from ending up being victim of the crimes. In this piece, we aim to delve into; the positive and negative impacts of the media on sexual abuse cases, some critique regarding the judiciary's decrees and certain hiccups during the application process, and provide some solutions as to the non-deterrent nature of sentences of sexual abuse criminals despite their length.