Hıristiyan mezheplerinde günah algısı ve yorum farklılıklarının dini pratiklere etkisi ( Katolik- ortodoks ve protestan mezhepleri)
The effects of sin perception and interpretation differences on religious practises in christian sects ( Catholic- orthodox and protestasnt sects)
- Tez No: 594941
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Adem, Havva, Günah, Asli Günah, Cennetten Düşüş, Vaftiz, Günah İtirafı, Ortodoks, Protestan, Katolik, Christianity, Adam, Eve, Sin, the Original Sin, Fall From Paradise, Baptism, Confession of Sin, Orthodox, Protestant, Catholic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günah tüm devirlerde dinlerin en temel konulardan birisi olmuştur. İnsanların kurtuluşunun önündeki en büyük engeldir. Adem ve Havva işledikleri günahın sonucunda en başında ölümsüz olarak yaşamaya başladıkları Cennetten dünyaya gönderilmişlerdir. Bu durum insanlığın başlangıcını oluşturmaktadır. Hıristiyan dünyasında da dünyaya düşüş hadisesi ve Asli Günah meselesi canlılığını koruyan bir konu olarak var olmaya devam etmektedir. Ayrıca Adem'in ve Havva'nın hem cennet hem de dünyadaki konumları, düşüşten sonra yaşanmaya başlanılan dünyada günaha nasıl bir boyut çizilmiştir, neler günah olarak kabul edilmiştir, günahın karşılığında neler olacaktır, asli günahın kalıtsallığı, günahı temizleyen vaftizin yapılışı ve zamanı, vaftiz sonrasında işlenmiş olan günahların affı için günah itirafı meselesi gibi birtakım sorular her zaman insanların zihinde yer almıştır. Hıristiyan din adamları bu sorulara cevap verirken farklı yorumlar ortaya çıkmıştır. Bunun etkisi olarak da mezheplerde günah kavramı farklı uygulamalara sebebiyet vermiştir. Özellikle kilise sırrı olarak kabul edilen Sakramanetler'in ve bir takım ritüellerin uygulanmasında çeşitli görüşler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Sin had always been one of the main issues of religions in all eras of the history. It is the greatest obstacle for the salvation of the mankind. After committing a sin, Adam and Eve were sent to the earth from the Paradise where they began to live immortally. That made the starting of humankind. The matters of Fall of Man from the Paradise and the Original Sin continued to exist as lively topics in the Christian world. Moreover, some questions busied the human mind: the positions of Adam and Eve, both in the Paradise and the earth, what kind of dimensions were drawn for sin in the earth where human beings lived after the Fall, which deeds were regarded as sin, what would happen as the consequence of a sin, the hereditability of the Original Sin, the method and time of Baptism that washes away sins, the matter of confession of sins committed after the baptism, for them to be pardoned. Different comments emerged as Christian clergymen answered these questions. As the consequence of that, the concept of sin in different sects led to different practices. Different views arose especially in practicing of the Sacraments, regarded as mystery of the Church, and some rituals.