Çocuk yoğun bakım ünitesinde santral venöz kateter takılması sırasında 'santral yol girişim kontrol listesine' uyumun komplikasyon gelişme durumuna etkisinin belirlenmesi
Determination of effect compliance with the 'central line insertion checklist' during central vascular catheterization insertion on complication situations at the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 594964
  2. Yazar: FATMANUR KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN ŞEN CELASİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral Venöz Kateter, Komplikasyon, Çocuk Yoğun Bakım, Santral Yol Girişim Kontrol Listesi, Central Venous Catheter, Complication, Pediatric Intensive Care, Central Line Insertion Check List
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: ÇocukYoğun BakımÜnitesi'nde Santral Venöz Kateter takılması sırasında“Santral Yol Girişim Kontrol Listesine (SYGKL)'' uyumun komplikasyon gelişme durumuna etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Deneysel ve Müdahaleli tipteki araştırma, Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi (ÇYBÜ)'nde Şubat-Ağustos 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini ÇYBÜ'nde yatan 1 ay-18 yaş aralığındaki 60 hasta oluşturmuştur. Çalışmada, araştırmacılar tarafından güncel literatür bilgileri doğrultusunda geliştirilmiş olan SYGKL'nin geçerlilik ve güvenirliği yapılmıştır. Veriler: ”Hasta Tanıtım Formu“, ”SYGKL“ ve ”Santral Venöz Katetere Bağlı Gelişen Komplikasyonların Listesi“ ile toplanmıştır. Araştırmada, ”Kapsam Geçerlik İndeks"i ve Kuder Richardson 20 (KR 20) güvenilirlik katsayısı hesaplanmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, Korelasyon, Kappa, Mann Whitney U, Ki-kare ve Independent Samples t testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya alınan hastaların; %51.7'sinin erkek, yaş ortalaması 3.76±4.77 yaş, SVK kalış süresi ortalaması ise 8.98±6.75'dir. Araştırmada, hastaların %68.3'ünün yoğun bakım ünitesinden servise transfer olması nedeniyle SVK'inin kapatıldığı bulunmuştur. Hastalara takılan SVK' lerin; %53.3'ünün çift ve%45.0'nin üçlümenli olduğu, %56.7'nin femoral ve %41.7'nin jügüler venden, %76.7'nin sağ taraftan, %95'nin 2 kişi ve %51.7'sinin asistan doktor tarafından takıldığı saptanmıştır. Araştırmada, hastaların %68,3'de SVK'e bağlı komplikasyon geliştiği belirlenmiştir. Yapılan analizlerde; SYGKL'nin Kapsam Geçerlik İndeksinin 0,95, KR 20 güvenilirlik katsayısının 0.60 olduğu bulunmuştur. SVK takılması sırasında SYGKL'deki uygulanan madde sayısı ortalamasının 38.55±2.27, madde oranı ortalamasının 0,794±0.055 olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, SVK takılması sırasında SYGKL'ne uyumun hastada komplikasyon gelişme durumunu etkilemediği bulunmuştur. Sonuçlar: ÇYBÜ'de SVK takılması sırasında SYGKL'ne uyumun yüksek olması nedeniyle komplikasyon gelişme durumunu olumlu yönde etkilemiş olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine effect of compliance with the“Central Line Insertion Checklist”(CLIC) during CVC insertion on complication situations at the Pediatric Intensive Care Unit (PICU). Materials and Methods: The experimental and intervention type study was carried out in Ege University Hospital Pediatric Intensive Care Unit (PICU) between February and August 2017. The sample of the study consisted of 60 patients between 1 month and 18 years of age who were hospitalized in the PICU. In the study, was tested the validity and reliability of the SYGKL, which was developed by the researchers in line with the current literature information. Data were collected with“Patient Identification Form”,“CLIC”and“List of Complications Related to CVC”. In the studywere calculated“Content Validity Index (CVI)”and Kuder Richardson 20 (KR 20) reliability coefficient. In the analysis of the data; Descriptive statistics, Correlation, Kappa, Mann Whitney U, Chi-square and Independent Sample t tests were used. Results: Of the patients included the research were 51.7% male, age mean 3.76±4.77 years and CVC duration mean 8.98±6.75 days. In the research it was found 68.3% of the patients' CVC was closed because of the transferring to the clinic of the closed CVC. It was determined that the 56.7% of the CVCs has taken to the patients has double lumen, 45% of them has three lumen and 51.7% of them inserted by assistant doctor, 95% with 2 person and 56.7% were on femoral vein, 41.7% jugular vein, 76.7% left side. In the study, 68.3% of the patients were found to have complications due to SVC.In the analyzes; It was found that the CVI of the“CLIC”was 0.95 and the reliability coefficient KR 20 was 0.60. It was foundto be high that the mean number of substances applied in the“CLIC”during CVC insertion was 38.55±2.27 and the mean of substance ratio was 0.794 ± 0.055. In addition, it was found that compliance with“CLIC”during CVC insertion did not affect the complication status of the patient. Conclusion: It is thought that the complication development may have been positively affected because of the high compliance with CLIC at the time of insertion of CVCs in the PICU.