Yurt dışına işçi göçü sonrasında geride kalan kadınların toplumsal cinsiyet rollerindeki değişim: Akdağmadeni örneği
Change in gender roles of women left behind after migration: Exsample of Akdağmadeni
  1. Tez No: 594978
  2. Yazar: ELİF AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İşçi Göçü, Geride Kalan Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyet Rollerindeki Değişim, Kadın, International Labor Migration, Surviving Woman, Gender, Change in Gender Roles, Women Page
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine göç ile giden erkeklerin geride bırakmış oldukları eşlerinin gündelik hayat deneyimlerini incelemektir. Araştırmanın temel sorusu, eşleri yurtdışında çalışan ve gündelik hayatlarına eşleri olmadan devam etmek durumunda olan kadınların karşılaştıkları problemlerin neler olduğudur? Araştırmada eşleri yurtdışında yaşayan kadınların rol ve sorumluluklarındaki değişimlerin neler olduğu, hane yapılarında nasıl bir dönüşümün yaşandığı, toplumsal cinsiyete dair algı ve kanaatlerinin değişip değişmediği sorularına yanıt aranmaktadır. Araştırma Türkiye'nin Yozgat ilinin Akdağmadeni ilçesinde yürütülmüştür. Bu yörede araştırmanın amacına uygun olarak seçilmiş 9 kadından yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla nitel veriler elde edilerek analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda kadınların annelik ve eş rolü, bakım verme sorumluluklarının yanı sıra erkeklik rollerini de (eşlerinin rolleri) üstlendikleri tespit edilmiştir. Ancak toplumsal cinsiyetlerinden ötürü yine de kadınlık rollerine olan vurgularının yoğunluğu yine de göze çarpmaktadır. Dahası artan sorumluluklarla birlikte toplumsal cinsiyete dair algı ve kanaatlerin dedikodu ve söylenti biçiminde eril tahakkümün görünmez bir eli olarak sürdürülmesi kadınlar açısından büyük problemlere yol açtığı bulgularına ulaşılmıştır. Yine de kadınların toplumdaki eril tahakküme karşı kimliklerini yeniden yapılandırmak adına kendilerini savunma gayreti içinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the daily life experiences of the spouse sleft by the men who migrated to European countries. The problematic of there search is the question of the problem sfaced by women who have to continue their daily lives in Akdağmadeni district of Yozgat with out their spouses. What are the changes in women's rolesand responsibilities, whether there is a transformation in house hold structures, whether their perception sand opinions about gender have changed. In this regard, the sequestions constitute the sample a ccompanied by my research Akdağmadeni district of Yozgat province of Turkey. In this context, semistructured in-depthinter views were conducted with 9 women. In my study, it was seen that women under took the roles of men as well as theroles of husbands as well as there sponsibilities of mother hood, spouse and caregiver; With in creasing responsibilities, they differ from patriarchal ideology in their perception sand convictions about gender. It recon struct sitsidentity in an effort to defendit self against the masculine structure in society.