Çocuklarda sosyal yalnızlığın yordayıcısı olarak aile yaşam kalitesi
Family life quality as a prosecutor of social loneliness in children
  1. Tez No: 594986
  2. Yazar: ELİF YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Family, Family Quality of Life, Social Lonelines
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada 5-6 yaş çocuklarının sosyal yalnızlık eğilimi ve aile yaşam kalitesi incelenmiştir. İlişkisel tarama modeline dayalı betimsel araştırma niteliğindeki bu çalışma, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Antalya ili Alanya ilçesinde gerçekleştirilmiştir. İlkokul bünyesindeki anasınıflarında araştırma yapmak için Valilik izni alınmıştır. Alınan izin kapsamında ilçe merkezinde bulunan ilkokul yetkilileriyle görüşülmüştür. Çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden ilkokullardaki beş (5) anasınıfı çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Beş farklı ilkokul bünyesindeki anasınıflarına devam eden çocukların (5-6 yaş arası çocuklar) ebeveynlerine Beach Center Aile Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Beach Center Aile Yaşam Kalitesi ölçeğinden eksiksiz dönüş alınan 194 ebeveyn ve onların 5-6 yaş arası çocukları ile çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Beach Center Aile Yaşam Kalitesi Ölçeği ve 60-72 Aylık Çocuklar İçin Yalnızlık ve Sosyal Memnuniyetsizlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 24 paket programı ile analiz edilmiştir. Ölçüm araçlarıyla toplanan verilerin normalliği incelenmiş ve parametrik testlerden korelasyon katsayısı, regrasyon, anova ve t testi ile analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların sosyal yalnızlık eğiliminin yüksek olduğu belirlenmiştir. Anne-baba öğrenim seviyesi, anne çalışma durumu, anne yaş gibi değişkelerle, çocuğun doğum sırası, kardeşe sahip olma durumları ve cinsiyet gibi değişkenlere göre çocukların sosyal yalnızlık eğiliminde anlamlı bir farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmaya dâhil edilen ebeveynlere göre aile yaşam kalitesi algısının yüksek olduğu görüşmüştür. Anne-baba öğrenim durumu ve anne çalışma durumu gibi değişkenlere göre iii ebeveynlerin aile yaşam kalitesi algısında anlamlı bir farklılaşma olmadığı belirlenmiştir. Aile yaşam kalitesi-duygusal yeterlik boyutunun çocuklarda görülen sosyal yalnızlık eğilimi toplam varsyansının %48'ini açıkladığı ve duygusal yeterliğin çocuklarda sosyal yalnızlığı negatif yönde anlamlı olarak yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. AnahtarKelimeler: Aile, Aile Yaşam Kalitesi, Sosyal Yalnızlık
Özet (Çeviri)
In this study, social loneliness tendency and family life quality of 5-6 years old children were examined. This descriptive study based on the relational survey model was conducted in the Alanya district of Antalya province in the 2017-2018 academic year. The permission of the Governor was obtained to conduct research in kindergartens within the primary school. Within the scope of the permission, the primary school officials in the district center were interviewed. Five (5) kindergartens in primary schools, who voluntarily agreed to participate in the study, constituted the universe of the study. The Beach Center Family Quality of Life Scale was administered to the parents of children attending kindergartens in five different primary schools (children aged 5-6). A working group was formed with 194 parents and their 5-6 year old children who received complete return from the Beach Center Family Quality of Life scale. Personal Information Form, Beach Center Family Quality of Life Scale and Loneliness and Social Dissatisfaction Scale for 60-72 Months Old Children were used as data collection instruments. Data were analyzed with SPSS 24 package program. The normality of the data collected by means of measurement was examined and the correlation coefficient, regression, anova and t test were analyzed from parametric tests. As a result of the study, it was determined that children's social loneliness tendency was high. It was found that there was no significant difference in the social loneliness tendency of the children according to variables such as education level of parents, working status of mother, age of mother, order of birth, having siblings and gender. In addition, the perception of family quality of life was higher than the parents included in the study. It was determined that there was no significant difference in the perception of parents 'quality of life according to variables such as parents' educational status and mother's working status. It was v concluded that family life quality-emotional competence dimension explained 48% of the total loneliness tendency seen in children and emotional competence negatively predicted social loneliness in children.