Design and production of a portable solar test device to test, the characteristic values and the classification of solar panels
Güneş panellerinin sınıflandırmasını yapan ve karakteristik değerlerini test eden, taşınabilir bir test cihazının tasarım ve üretimi
  1. Tez No: 595011
  2. Yazar: CEYHAN KARAÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Panelleri, Güneş Panellerinin test, ölçüm ve sınıflandırmasının yapılması, PV Modules, Testing Measurement and Classification System for the PV Panels
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kristalin silikon ve ince film Fotovoltaik Güneş Panellerinin elektriksel çıkış performansı genellikle standart test koşulları altında (STC) ölçülür. Bu sayede farklı güneş panellerinin elektriksel değerlerinin karşılaştırılması yapılabilir. STC, Fotovoltaik Güneş Panellerinin performansını belirtmek için endüstri çapında bir standarttır ve 25 ° C'lik bir hücre sıcaklığını ve bir hava kütlesi 1.5 (AM1.5) ile 1000 watt/m2 ışınımını belirtir. Bunlar, güneşin ufkun üzerinde 41.81 derece açıyla güneşe maruz bıraktığı 37 derece eğimli yüzeyde net bir günde meydana gelen güneş ışığının ışınımına ve spektrumuna karşılık gelir. Bu durum yaklaşık olarak kıta Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilkbahar ve sonbahar ekinokslarına yakın güneş öğlenini temsil eder ve gün ığışının Fotovoltaik Güneş Panellerinin yüzeyine doğrudan geldiği varsayılır. Ancak gerçek dünyada, bu durum nadiren yaşanmaktadır. Bu çalışmada, RS485 haberleşme protokolü olan DC voltmetre ve DC ampermetre kullanılmıştır. Açık devre voltajı (Voc), kısa devre akımı (Isc), yük altındaki maksimum voltaj (Vmp) ve farklı güneş panellerinin yük altındaki maksimum akım (Imp) etiket değerleri ile karşılaştırıldıktan sonra ölçülmüştür. Ek olarak; kullanıcı kolaylığı için, Açık devre voltajı (Voc), kısa devre akımı (Isc), yük altındaki maksimum voltaj (Vmp) ve yük altındaki maksimum akım (Imp) değerleri, RS485 protokolü ile dokunulabilir ekrana (LCD) aktarılmıştır. Yapılan bu test cihazı sayesinde, küçük ölçekli projelerdeki güneş panellerinin güç ölçümünün yanı sıra, büyük ölçekli güneş enerjisi santrallerinde bulunan, Fotovoltaik Güneş Panellerinin de arıza tespiti ve sınıflandırması da kolaylıkla yapılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The electric output performance of crystalline silicon and thin film PV modules are generally measured under standard test conditions (STC), ensuring a relatively independent comparison and output evaluation of different solar PV modules. STC is an industry-wide standard to indicate the performance of PV modules and specifies a cell temperature of 25°C and an irradiance of 1000 watt/m2 with an air mass 1.5 (AM 1.5). These correspond to the irradiance and spectrum of sunlight incident on a clear day upon a sun-facing 37 degrees tilted surface with the sun at an angle of 41.81 degrees above the horizon. This condition approximately represents solar noon near the spring and autumn equinoxes in the continental United States with surface of the cell aimed directly at the sun. However, these conditions are rarely encountered in the real-world. In this study, DC voltmeter and DC ammeter has been used which has RS485 communication protocol. Open circuit voltage (Voc) , short circuit current (Isc), maximum voltage under load (Vmp) and maximum current under load (Imp) of different power solar panels have been measured after that compared with label values. Additionally, Open circuit voltage (Voc) , short circuit current (Isc), maximum voltage under load (Vmp) and maximum current under load (Imp) values have been transferred to touchable Liquid crystal display (LCD) with the aid of RS485 protocol for user benefit. With aid of this portable test device also can measure personal solar panel power as small scale project and detect defect modules of in photovoltaic farm as large project.