Havacılık ve uzay sektöründe uçak ve helikopter tasarımlarında yüksek dayanımlı alümünyum alaşımlı metallerin laser kaynağının incelenmesi
Investigation of the macro and micro structure of mixed aluminum material using a laser welded used by aviation
  1. Tez No: 595066
  2. Yazar: AHMET ATINÇ ERYAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayi, Uçak Ve Helikopter Tasarımları, Alüminyum, Laser Kaynağı, AraĢtırma, Defense Industry, Aircraft And Helicopter Designs, Aluminum Laser Welding, Research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dayanımdan ve güvenirlikten ödün vermeden yakıt ve üretim tasarruflu daha hafif kaynak bağlantılı uçak ve helikopter tasarımların Türkiye‟de kazandırılmasına katkı sağlaması amaçlı araĢtırma proje çalıĢmasıdır. Savunma sanayinde havacılık ve uzay sektöründe uçak ve helikopter tasarımlarında kullanılan yüksek dayanımlı alüminyum alaĢımlı metallerin (2024-T3 Ve 7050-T745) laser kaynak yöntemlerin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Farklı parametrelerle hazırlanan laser kaynak dikişlerin makro, mikro görüntüleri ve sertlik ölçümleri incelenmiştir. Araştırma sonuçları tez içinde şekil ve tablolarla gösterilerek yorumlanmıĢtır. AL 2 serisi (2024-T3) numunelerde deneysel kör kaynak dikiĢlerin ilk uygulamalarında sürekli çatlak oluĢumları gözlenmiĢtir. Uygun parametre kombinasyonları ile çatlak oluşumları giderilememiştir. Silisyum oranın malzemede yüksek olmasın nedeni olarak tespit edilmiştir. AL 5, 6 ve 7 serilerinde kabul edilebilir ve tekrarlanabilir kalitede alın kaynak dikiĢleri elde edilmiştir. Uçak ve helikopter tasarımlarında laser kaynak alın bağlantılı yüksek dayanımlı hafif alüminyum metallerin kullanımı ile daha hafif, enerji tasarruflu ve düşük maliyetli tasarımların mümkün olduğu ve Türkiye‟de rahatlıkla uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The light source without compromising the strength and reliability of designs airplane and helicopter fuel and more efficient production in Turkey linked to the purpose of the acquisition is contributing to the work of the research project designs used in aircraft and helicopter in the aerospace industry, defense industry.High-strength aluminum alloy metals (2024-T3 and 7050-T745) the applicability of the laser welding method was investigated. Prepared the weld seam of laser with different parameters macro -, micro-hardness measurements and images were investigated. The results of the research shown in the thesis has been interpreted by figures and tables. Series 2 AL (2024-T3) samples in the experimental blind the formation of cracks was observed in the first applications of the weld seam continuous. The formation of cracks could not be eliminated with appropriate parameter combinations. The ratio of silicon in the material has been identified as the reason for being high. AL 5, 6 and 7 series of welding seams acceptable and repeatable quality were obtained. Aircraft and helicopter designs take high strength lightweight aluminum metals linked to the laser source with the use of lighter, energy efficient and low-cost designs that are possible, and that can be easily applied in Turkey, it was concluded.