8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi Ve Atatürkçülük Dersinde müze eğitimine dair sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri
Opinions of social studies teachers on museum education in the eight grade The History of Turkish Revolution and Kemalism course
  1. Tez No: 595065
  2. Yazar: MUSTAFA TÜRKER ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, Müze ile eğitim, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Museum, Museum education, History of Turkish Revolution and Kemalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Eğitimin okul dışında gerçekleşen bir boyutu da vardır ve bunlar aktif öğrenmenin en verimli yaşandığın ortamlardır. Bu ortamların başında da 8.sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi için müzeler gelmektedir. Müzeler ile öğrenciler okuldaki derslerde düz anlatım yoluyla öğrendikleri bilgilerden daha fazlasını, tarihi belge, fotoğraf ve nesnelerle objektif olarak incelemekte, bilgiyi zihninde kendisi yapılandırmaktadır. Bu çalışmada 8.sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde müze eğitiminin kullanılmasının öğretmen görüşleriyle incelenmesi esas alınmıştır. Dersi daha verimli hale getireceğine inanılan, öğrenciyi süreçte aktif kılan müze eğitiminin nasıl ve ne kadar kullanıldığı sorgulanmıştır. Yöntemin uygulayıcısı olan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin görüşleri ile yöntemin etkisi üzerinde durulmuştur. Bu araştırma olgu bilim çalışma desenine sahip olup, görüşmeciler amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler toplanmış ve betimsel analize tabi tutularak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar arasında müze eğitimimin derslerde kullanımının akademik başarıya olumlu katkı sağladığı, öğretmenlerin müze eğitiminin uygulanması yönünde istekli olduğu, bu alanda lisans düzeyinde bir müze eğitimi dersine ihtiyaç duyulduğu ve müze eğitimi sırasında karşılaşılan güçlükler olduğu saptanmıştır. Bu güçlüklerim çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur. Bu öneriler arasında seçmeli ders olarak müze eğitiminin programa eklenmesi, öğretmenlere hizmet içi eğitimler yoluyla müze eğitimi yönteminin tanıtılması, teknolojik alt yapının geliştirilerek sanal müze uygulamalarının yaygınlaştırılması gibi tavsiyeler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Education has also a dimension that takes place outside of school, and this happens in the environments where active learning is most productive. The most prominent of these environments for the 8th grade The history of Turkish Revolution and Kemalism classes is the museums. With the help of museums and by objectively examining history through documents, photographs and objects, students learn more than they do through plain narration and they construct the knowledge themselves in their own minds. This study is based on the examination of the use of museums in the 8th grade The history of Turkish Revolution and Kemalism classes along with teacher opinions. It has been questioned how and how much museum education is used, which is believed to make the course more efficient, and which makes the student active in the process. The effect of the method has been emphasized with the views of social studies teachers who are the practitioners of the method. This study was carried out in the phenomenological research design and the interviewers were determined by purposeful sampling method; data were collected using semi-structured interview form and analysed by descriptive analysis. The results of the research showed that the use of museum education in courses contributes positively to academic success, that teachers are willing to implement museum education, that a museum education course is needed at the undergraduate level in this field, and that there are difficulties encountered during museum education. Suggestions for the solution of these difficulties have been presented. These recommendations included the inclusion of museum education as an elective course in the program, the introduction of museum education method to teachers through in-service training, and the dissemination of virtual museum applications through the development of technological infrastructure.