Petrol ve türevleri ile kirlenmiş topraklardan aromatik hidrokarbonları ve petrolü parçalayabilen bakterilerin izolasyonu ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
Isolation and some properties of aromatic hydrocarbones from petroleum and derivatives and polluted soils
  1. Tez No: 595138
  2. Yazar: FERHAT KANTAR
  3. Danışmanlar: PROF. HATİCE ÖĞÜTCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol ve Petrol türevi, Biyosürfektan, Biyoremediasyon, Antibiyotik Dirençlilik, Ağır Metal Dirençlilik, Oil and Oil Derivative, Biosurfactant, Bioremediation, Antibiotic Resistance, Heavy Metal Resistance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada kullanılan toprak örnekleri, Mersin ilindeki Kazanlı ve Karaduvar rafineri bölgesinden petrol ve petrol türevlerini içeren alanlardan (doldur, boşalt ve depolama alanları) alınmıştır. Toprak örneklerinden toplam36 bakteri izole edilmiştir. İzolatlar morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal testlerin yanı sıra MALDI-TOF MS yöntemiyle tanımlanmıştır. MALDI-TOF MS analizi sonuçlarına göre izolatların; Staphylococcus hominis, Bacillus mojavensis, Bacillus horikoshii, Malikia spinosa, Agromyces brachium, Stenotrophomonas maltophila, Enterobacter cloacae, Bacillus licheniformis, Stenotrophomonas maltophila, Ochrobactrum tritici, Citrobacter amalonaticus, Enterobacter cloacae, Streptomyces badius, Pseudomonas aeroginosa, Cupriavidus necator, Bacillus subtilis, Staphylococcus capitis, Rhizobium radiobacter, Bacillus cereus, Bacillus pumilus, Acinetobacter baumanni, Streptomyces lavendulae, Esherichia coli, Staphylococcus aureus türlerine ait olduğu belirlenmiştir. İzolatların antibiyotik dirençlilikleri ve toplam antibiyotik direnç yüzdesi 10 farklı ticari antibiyotik kullanılarak belirlenmiştir. Toplam antibiyotik direnç yüzdesinin en yüksek %63.8 ileNitrofurantoin'e, en düşük % 0 Imipenem`e ait olduğu tespit edilmiştir. Yine izolatların ağır metal dirençlilikleri; CoCl2.6H2O, ZnSO4.7H2O, MnCl2.2H2O ve HgCl2 ağır metallerinin 5 mM, 10 mM, 15 mM ve 20mM`lık konsantrasyonları kullanılarak belirlenmiş ve en yüksek ağır metal dirençliliği hem 5 mM hemde 20 mM`lık mangan konsantrasyonlarında gözlenmiştir. Ayrıca izolatların biyosürfektan üretme yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla ''Drop Collapse''metodu kullanılmış ve 7 izolatın biyosürfektan sentezleme yeteneğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda; petrol ve petrol türevlerini içeren alanlardan poliaromatik hidrokarbonları parçalayabilen, ağır metal ile antibiyotiklere karşı direnç gösteren ve biyosürfektan üretme yeteneği olan farklı bakteri türleri elde edilmiştir. Bu özeliklere sahip türlerin biyoremediasyon çalışmalarında kullanılmasının ekosistemin dengesinin düzenlenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Temmuz 2019, Sayfa 124
Özet (Çeviri)
In this study, soil samples were taken from areas containing petroleum and petroleum derivatives (fill, discharge and storage areas) from Kazanlı and Karaduvar refinery region in Mersin province. A total of 36 bacteria were isolated from soil samples. The isolates were identified by MALDI-TOF MS method as well as morphological, physiological and biochemical tests. According to the results of MALDI-TOF MS analysis; Staphylococcus hominis, Bacillus mojavensis, Bacillus horikoshii, Malikia spinosa, Agromyces brachium, Stenotrophomonas maltophila, Enterobacter cloacae, Bacillus licheniformis, Stenotrophomonas maltophila, Ochrobactrum tritici, Citrobacter amalonaticus, Enterobacter cloacae, Streptomyces badius, Pseudomonas aeroginosa, Cupriavidus necator, Bacillus subtilis, Staphylococcus capitis, Rhizobium radiobacter, Bacillus cereus, Bacillus pumilus, Acinetobacter baumanni, Streptomyces lavendulae, Esherichia coli, Staphylococcus aureus species. Antibiotic resistance and total antibiotic resistance percentage of the isolates were determined using 10 different commercial antibiotics. The highest antibiotic resistance percentage was found to be Nitrofurantoin with 63.8% and Imipenem with 0%. Again, the heavy metal resistance of the isolates; CoCl2.6H2O, ZnSO4.7H2O, MnCl2.2H2O and HgCl2 heavy metals were determined using 5 mM, 10 mM, 15 mM and 20 mM concentrations, and the highest heavy metal resistance was observed at both 5 mM and 20 mM manganese concentrations. In addition, 'Drop Collapse'' method was used to determine the ability of isolates to produce biosurfactants and it was found that 7 isolates were capable of synthesizing biosurfactants. In the results of working; different bacteria species capable of degrading polyaromatic hydrocarbons, resistant to heavy metals and antibiotics and capable of producing biosurfactants were obtained from areas containing petroleum and petroleum derivatives. It is thought that the use of species with bioremediation studies will contribute to the regulation of the ecosystem balance. July 2019, Page 124