Antik Yunan felsefesinde özne ve Aristoteles'te etik özne problemi
Subject in ancient Greek philosophy and ethical subject problem in Aristotle
  1. Tez No: 595137
  2. Yazar: SELDA KİRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eudamonia, Hypokaimenon, Phronesis, Pre-Sokratikler, Eudamonia, Hypokaimenon, Phronesis, Pre-Socratics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Pre-Sokratik filozoflardan Platon'a kadar varlık anlayışları hypokaimenon kavramı ışığında incelenmektedir. Hypokaimenon, altta yatan, özne anlamına gelmektedir. Pre-Sokratik filozofların temel amacı doğayı, evreni anlamaktır. Fakat temel amacı, evreni ve varlığı anlamak olarak düşünsek de bütün bu çabanın altında kendini anlama ve tanımlama arzusunun yer aldığını da söylememiz mümkündür. Bu temel argüman odağında söz konusu filozofların varlık anlayışları incelenmektedir. İkinci bölümde Aristoteles'in etik-politika görüşleri özne bağlamında incelenmektedir. Aristoteles'te eudamonia iyi yaşamı ifade eder. İyi yaşama ise insanın işleviyle doğrudan ilişkilidir. Aristoteles'e göre insan kendi ereğini kendi içinde taşıyan ki böylece kendini gerçekleştirme olanağına sahip doğal bir varlıktır. Bu bağlamda insanın phronimos olabilen bir varlıktır. Aristoteles'te phronesis pratik bilgelik, aklı başındalık, yaşama bilgeliği anlamlarına gelir. Etik eylemlerinin ilkesini bilinçli tercihi ile iyi yaşama yönlendiren varlığın etik özne olarak tanımlanabileceği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study consists of two parts. In the first chapter, it is studied of conceptions of being in the light of hypokaimenon concept, from Pre-Socratic philosophers to Plato. Hypokaimenon means“underlying”,“subject”. The main purpose of Pre-Socratic philosophers is to understand the nature and the universe. However, it is possible to say that all this effort is based on the desire to understand and identify itself, even though we think of their main purpose as understanding the universe and the being. The conceptions of being of the aforementioned philosophers are studied in the focus of this main argument. In the second chapter, Aristotle's views on ethics and politics are studied in the context of“subject”. In Aristotle, eudamonia indicates good life. The good life is directly related to the function of the human being. According to Aristotle, human being is a natural being which has its own purpose in itself, and so, has the possibility of self-actualization. In this context, human being is a being which can be phronimos. In Aristotle, phronesis means conscious choice. It is argued that the being, which directs the principle of its ethical actions to the good life by means of conscious choice can be identified as the ethical subject.