Toplu konut olarak lojmanların mekânsal özellikleri: Kıbrıs CMC evleri
Spatial characteristics of lodgings as public housing: Cyprus CMC houses
  1. Tez No: 595141
  2. Yazar: CANSU GÜÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, İç Mimari ve Dekorasyon, Civil Engineering, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Mekân, Lojman, Toplu Konut, Kıbrıs, Kıbrıs Maden Şirketi, Housing, Space, Mass Housing, Cyprus, Cyprus Mining Company
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışma, toplu konut olarak lojmanların oluşum sebeplerini, mekânsal özelliklerini dünyaca bilinen örnekleri ile birlikte ele alarak elde edilen sonuçlar niteliğinde Kıbrıs'ta 1916-1974 yılları arasında faaliyet gösteren CMC (Cyprus Mines Corporation) bakır maden şirketinin adada bir ilk olarak yaptırmış olduğu lojmanları incelenmiştir. Lefke Bölgesi'nde, CMC'nin kurulmasıyla birlikte dört kategoriden oluşan ve ilk kez teraslı olarak üretilen konutların, bölgeye olan olumlu/olumsuz etkileri dikkat çekmektedir. Bu konutların günümüze kadar olan dönüşümleri incelenerek buna etki eden faktörler tespit edilmiştir. Konut ihtiyacının, yaşam şartlarına, ihtiyaçlara, çevresel faktörlere, iklim ve coğrafyaya, kültürel etkenlere göre form değiştirdiği yapılan araştırmaların tümünde görülmektedir. Tüm bu etkenler ile Lefke Bölgesi, CMC evleri özelinde uygun tekniklerle yapılmış olan alan çalışmasında elde edilmiş olan verilerin bir araya gelmesiyle, konutların dönüşümleri ortaya konulmuştur. Yapılan alan çalışması için her kategoriden birkaç örnek ele alınıp analiz edilmiştir ve zaman içerisindeki dönüşümleri göstermek için en belirgin iki örnek seçilmiştir. Araştırma kapsamında, alan çalışmaları yapılmış, röportaj ve fotoğraf çekimleri, röleve çıkarma ve arşiv araştırma teknikleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reasons of the formation of housing as a housing unit, the spatial characteristics of the world-known examples of the results obtained by addressing the nature of the activities in Cyprus between 1916-1974 CMC (Cyprus Mines Corporation) copper mining company built on the island as a first housing It was investigated. With the establishment of CMC in the Lefke Region, the positive/negative effects of the four-category houses, which were produced for the first time with terraces, are remarkable. The transformations of these houses up to the present have been examined and the factors affecting this have been determined. It is seen in all the researches that housing needs change forms according to living conditions, needs, environmental factors, climate and geography, and cultural factors. All these factors and the data obtained from the field study conducted with appropriate techniques in CMC houses in Lefke Region were combined and the transformation of the houses was revealed. For the field study, a few samples from each category were analyzed and analyzed and the two most prominent examples were selected to show the transformations over time. In the scope of the research, field studies were conducted, interviews and photoshoots, surveying and archiving research techniques were used.